A debreceni fideszes önkormányzati képviselő fia tegnap úgy ment el az ítélet hirdetésére, hogy vitte magával a börtöncuccait. Schönstein Sándornak végül nem kellett tegnap rács mögé vonulnia, első fokon felmentették. Az ügyész fellebbezett.


Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007-ben, húsvétkor gyilkolták meg debreceni lakásá-ban. Miként a Bors megírta: a bűncselekménnyel a fiát gyanúsította meg a rendőrség, és az ügyészség is Schönstein Sándor ellen emelt vádat. A fiatalembert első fokon különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházbüntetésre ítélte, de a verdiktet hatályon kívül helyezte a Debreceni Ítélőtábla.

Schönsteint tegnap felmentette az elsőfokú bíróság.  – A megismételt elsőfokú eljárás nem tudta kétséget kizárólag bebizonyítani, hogy Schönstein Sándor lett volna a tettes – magyarázta indoklásában dr. Bakó József bíró.

A közel háromórás ítélethirdetésen mindenre részletesen kitért a bíró, és felelevenítette az egész eljárást. Ennek a több mint tizenötmillió forintos költségét az államnak kell állnia.

– Nagyon boldog vagyok, hogy felmentettek – mondta a verdikt kihirdetése után a Borsnak Schönstein Sándor. – Bár az ítéletindoklással nem értek egyet. A gyanúsítottak listájáról engem miért nem lehetett kizárni? Azt sem tudták megállapítani pontosan, hogy mikor volt a gyilkosság.

Sándor hozzátette, hogy már napok óta nagyon izgatott volt, egy hete szinte már nem is aludt. A legrosszabbra is felkészült, hozta magával a táskáját, benne váltóruhával és a tisztálkodó felszereléssel. Sándor édesapja, mikor meghallotta, hogy felmentették a fiát, sírva fakad örömében. Az ügyésznő, Gulyásné Birinyi Ildikó fellebbezett az ítélet ellen, az ügyészség szerint Schönstein Sándor követte el a gyilkosságot.