Az áfonyáknak 4 típusa van, mindegyik kifejezetten egészséges táplálékunk lehet. Ezek a vörös, a fekete, a tőzeg és az amerikai tőzegáfonya. Íme ez utóbbi előnyös tulajdonságai. 

Fiatalság megőrzése
Az amerikai tőzegáfonya kifejezetten gazdag antioxidánsokban, amelyek hosszú távon védik a szervezetet az öregedésért felelős oxidációs folyamatoktól. Rendszeres fogyasztásával így testünk kívül és belül is tovább maradhat fiatal.
Az amerikai tőzegáfonya rendszeres fogyasztásával ráadásul frissen tarthatjuk memóriánkat és javul a koncentrációs képességünk is.

Krónikus betegségek elkerülése
Az antioxidánsoknak köszönhetően a szervezet immunrendszere erősödik, ezáltal ellenállóbbá válik a különböző fertőzések és a krónikus betegségekkel szemben is.
Fogyasztásával például olyan betegségek kialakulási esélye csökkenthető hatékonyan, mint az érelmeszesedés, a koleszterinzavar vagy akár egyes bőrproblémák. Sőt akár a szívinfarktus lehetőségét is csökkenthetjük.

Húgyúti fertőzések gyógyítása
A tőzegáfonya egyik legismertebb felhasználási területe a húgyúti betegségek kezelése. A betegséget a húgyhólyagban felszaporodó E-coli baktérium okozza, amit általában csak antibiotikummal lehet gyógyítani, majd később, mikor a szervezet megismerkedett vele, már azzal sem.
A tőzegáfonya hatóanyagai ellenben megakadályozzák a kórokozók elszaporodását, így a betegség újbóli jelentkezését is.

Gyulladások
Az amerikai tőzegáfonya nem csak a húgyúti gyulladásokat gyógyítja, de a legújabb kutatások szerint egyéb, a szervezet különböző részein előforduló gyulladt területeket is hatékonyan kezel.
Hatása az egész emésztőrendszeren végigvezethető: véd a szájüregi- és fogbetegségektől, valamint óvja a gyomrot és a bélrendszert a káros baktériumok által okozott gyulladásoktól.

Vesekő
Az amerikai tőzegáfonya lúgosító hatású, és mint ilyen, meggátolja a vesekő képződését. Az áfonya mellett egyéb gyümölcsöket (például szilvát és ribizlit) is szokás ajánlani a vesekőproblémával küzdőknek, különösen a kövek eltávolítása utáni időszakra.
Ezekkel a gyümölcsökkel szemben azonban az amerikai tőzegáfonya még erősebb hatással rendelkezik, mivel meggátolja mindkét típusú vesekő újraképződését.

Keringés
A testünk vérkeringésének egészséges működéséhez is nagyban hozzájárulunk, ha tőzegáfonyát fogyasztunk rendszeresen.
A hatóanyagai ugyanis megakadályozzák a káros koleszterin lerakódását az érfalakra, gátolják az érelmeszesedés kialakulását, ezáltal pedig hathatós segítség a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, vagy akár a már kialakult probléma visszafordítására. 

Immunrendszer erősítő
A tőzegáfonya kiemelkedően nagy mértékben tartalmaz hasznos vitaminokat és flavonoidokat, így hatékonyan hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetünk immunrendszerének egészségét megőrizzük.
Elég néhány naponta minimális mennyiséget fogyasztani belőle és máris sokat tettünk immunrendszerünk, ezáltal egész szervezetünk egészségéért. A változékony időjárás mellett tavasszal különösen tanácsos a fogyasztása mindenkinek!