Úgy érzed, hogy a gyermekeddel valami baj van? Nem tudod, hogy mitévő legyél? 

Baj van velünk? Vannak szülők, akik biztosak abban, hogy mindent jól csináltak, mégis gond van a gyermekükkel. Más szülők pedig magukat hibáztatják, amiért valamilyen tünet jelentkezett a családban.

Bármelyik csoportba is tartozol, a lényeg, hogy egy megoldandó problémával állunk szemben, amelyet felismertél, ez az első lépés a megoldás felé. A megoldás pedig mindenki számára fontos, nyilván a gyermeked is érzi, hogy valami nem olyan, mint korábban.



Mi az agresszió?

Az agresszív viselkedésformák célja a károkozás. Az agresszivitás irányulhat a társak, illetve tárgyak felé, de a gyermek maga ellen is fordulhat.

Ez gyakran nem tudatos folyamat, ezért akarattal kevésbé befolyásolható.

Valódi célja az agresszív cselekedeteknek a feszültségcsökkentés, annak levezetése útján.
Agresszivitás társaságban

Társaságban, vagy a rokonok között kellemetlen érzés lesz rajtad úrrá? Előre félsz, hogy mikor teszik szóvá azt, amire már te is felfigyeltél? Szeretnéd elkerülni az erre vonatkozó kérdéseket, megjegyzéseket?

Az agresszív viselkedést fokozó tényezők

Agresszivitás társaságban

Társaságban, vagy a rokonok között kellemetlen érzés lesz rajtad úrrá? Előre félsz, hogy mikor teszik szóvá azt, amire már te is felfigyeltél? Szeretnéd elkerülni az erre vonatkozó kérdéseket, megjegyzéseket?

Az agresszív viselkedést fokozó tényezők



A szülő részéről a gyermeke felé az érdeklődő, szeretetteli odafigyelés mindenképpen kincset ér. Nem célszerű figyelmen kívül hagyni az agresszív viselkedést, hiszen nem ritkán segélykérést is magában foglal.

A fegyelmezési eszközök gyakran kudarcot vallanak, hiszen nem könnyen koordinálható folyamatról van szó. Mindemellett fontos lépés a gyermek tudomására hozni, hogy mit gondolunk a cselekedetéről, és hogy az esetleg milyen következményekkel járhat. Érdemes beszélnünk vele a helyzetről.

Azonban a gyermek lehet, hogy elhatározza, hogy jól fog viselkedni, de ígéretét egy adott helyzetben az erős érzelmi hatásra könnyen elfelejti.

Fontos, hogy a gyermekben dúló érzelmek, és a feszültség számára megfelelőbb kivezető csatornát találjunk, például a megfelelő sport megtalálása hozzátehet a feszültséglevezetés útján a megoldáshoz.

Mikorra várhatok eredményt?

Tudnunk kell, hogy az agresszív viselkedés átalakítása nem feltétlenül könnyű és gyors folyamat. Vélhetően a kialakulás sem hirtelen történt, hanem már hamarabb elkezdődött, mint ahogy észleltük a jeleket. Szakmai segítséggel természetesen gyorsítható a folyamat, amely így mélyebb rétegeket is érinthet, ezáltal tartósabb változás érhető el.

A hangsúly a minőségi változáson van. Hogy mindent megtegyünk a változás érdekében.

Gyakran tehát a gyermeknek arra van szüksége, hogy kis lelkének egyensúlya helyre billenjen, több odafigyelést, szeretetet igényel, és a biztonságérzetének fokozását. Természetesen ha tudott a konkrét frusztráló helyzet, és megszüntethető, módosítható, akkor az az első lépés.

Ha egyedül nem megy

Előfordulhat, hogy kilátástalannak tűnik a helyzetünk, és egyedül nem találjuk a megfelelő utat. Néha nehéz kérni, bátorság kell ahhoz, hogy kimondjuk, segítséget szeretnénk igénybe venni, hogy minél hamarabb visszatérjen a mosoly az arcunkra.

Megoldás mindig létezik. Engedd kérlek, hogy segítsek ebben! A személyes találkozó alkalmával fényt deríthetünk arra, hogy a gyermekednek mire van szüksége.

Beszéljünk a problémáról, találjunk a nehézségben együtt megoldást, hogy a gyermeked újra felszabadult, boldog kis ember lehessen, te pedig büszke szülő!

Mivel vizsgálunk?

A gyermekek verbális, szóbeli kifejezőkészsége fejletlen, a gazdag érzelemviláguk megmutatására nincs elegendő szókincsük. A nyelvfejlődés üteme nem teszi lehetővé, hogy a gyermek elmondja, megfogalmazza az érzéseit. Ezért a gyermek képekben, szimbólumokban beszél, s nekünk felnőtteknek meg kell fejtenünk ezeket a rejtjeles üzeneteket. Az alábbi projektív tesztek tolmácsolják a gyermeki lélek üzeneteit.

Világteszt

A Világjáték, vagy Világteszt a legátfogóbb játékdiagnosztikai és terápiás módszer. Korosztályra való tekintet nélkül használható, a gyermekben lévő feszültségek és problémák megelevenednek, láthatóvá válnak az építés és a játék közben.

A világteszt jól használható információkat ad az intelligencianívótól kezdve a személyiségstruktúráig, s megmutatja a gyermek félelmeit, vágyait, konfliktusait, s az esetleges traumáit, lehetőséget ad a gyermeki lélek kulcskérdéseinek megválaszolására.

A dolgok mögé kell néznünk, és meglátni a nem kézenfekvő dolgokat is, ezt segíti a gyermekkel való beszélgetés a felépített világról. A gyermek a világának bemutatása közben önmagát mutatja be.