Libanoni sajtóértesülések szerint Katar és Izrael titkos tárgyalásokon tervezi a szír elnök, Basszár el-Asszad meggyilkolását. 

Az arab nyelvű libanoni Ad-Diyar megszellőztette, hogy a „felkelők” által megszállt területeken tartott legutóbbi megbeszélésen jelen volt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Hamad ibn Halifa Ál Táni, Katar emírje, valamint a katari hírszerzés és az izraeli titkosszolgálat, a Moszad vezetője.

Az újság szerint Tamir Pardo, a Moszad vezetője többféle javaslatot is előterjesztett Asszad megölését illetően.

A sikeres merényletért cserébe a katari miniszterelnök ingyen földgázt és két éves futamidőre rendkívül kedvező áron történő kőolajszállítást ajánlott fel Izraelnek, Netanjahu pedig arra kérte az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamait, hogy az Asszad-rezsim bukása után teljes elismerésükről biztosítsák Izrael államot.

Szíria a nyugati nagyhatalmakat, valamint azok szövetségeseit, Szaúd-Arábiát, Katart és Törökországot teszi felelőssé az országán belüli terrorizmus támogatásáért. 2011 márciusa óta a polgárháborúba sodródott Szíriában, a külföldről támogatott zsoldosok, szünet nélkül, kegyetlenkedve tizedelik a polgári lakosságot.

Eközben Szaúd-Arábia és Katar már nyilvánosan is elismerte, hogy pénzzel és fegyverekkel támogatják a „szír felkelőket”.

Forrás: Press TV nyomán