15. Hársméz

A hársfa utcáink, tereink, parkjaink egyik  leggyakoribb fája. Májusban-júniusban nyíló virágainak illatát messziről érezni, a méhek kedvelt virága. Hazánk egyik leggyakoribb mézfajtája a hársméz.
A méz színe a világos sárgától a közép barnáig terjed.  Pikáns íz jellemzi, amely nem csak édesíti, hanem fűszerezi is az ételt és italt. Állaga gyakran kristályos. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát.

Hatásai:
- nyugtató hatású, idegerősítő 
- hörghurutra, köhögésre kiválló.
- alkalmas lázas betegségek enyhítésére, gyulladáscsökkentő 
- meghűléses betegségek megelőzésére és kezelésére 
- felső légúti megbetegedésekre
- baktériumőlő tulajdonságú
- görcsoldó 
- kolin tartalma az érelmeszesedés ellen hat 
- álmatlanság ellen 
- emésztési zavarokra
- immunrendszer erősítő
- szívműködés szabályozó
- vértisztító

16. Japánakác

A japánakác nevével ellentétben Koreában és Kínában őshonos, de Európa számos részén is megtalálható. Parkokban, és kertekben is látható. Virágzása az akác után kezdődik és egész augusztusig is eltarthat. Nektárja vonzó a méhek számára, még a földre lehullott virágokra is rájárnak.
Virága 10-30 % rutint tartalmaz, magas  vérnyomás elleni gyógyszert állítanak elő belőle: Teája forrázva és  méze is hasonló hatású. A japánakác méz halványsárga, zamata a virágjára emlékeztet. Igen ritka csemege, érdemes megkóstolni!

Hatásai:
- vérnyomáscsökkentő
- érelmeszesedés gátló
- túlzott gyomorsavtermelés ellen
- vérzésgátló hatású, gyorsítja a véralvadást
- erősíti a szívműködést és szabályozza a szívdobogást
- a vérereket erősíti

17. Kakukkfű méz

A valódi kakukkfűméz azért különleges, mert az ízében a kakukkfű virágjának illata köszön vissza megsokszorozva. Színe sötétbarna, nehéz és fűszeres illatú méz. A kakukkfűméz ízében igazi különlegesség!  Mindent tud, amit a kakukkfű.

Hatásai:
- enyhíti a köhögést, köptető hatású
- torokfájás ellen
- megfázásos-meghűléses tünetekre hatásos 
- emésztési zavarokra
- puffadást megszüntető
- gyomor- és bélfertőtlenítő hatású, gyomorkarbantartó
- légúttisztító
- fertőtlenítő 
- tüdőbetegségre

18. Koriander méz

A koriander fűszernövénynek apró, fehér-lilás, de erős virágai, mint maga az egész növény, erőteljesen aromás. Az óegyiptomiak már  háromezer éve foglalkoznak a koriander termesztésével, és a boldogság fűszerének tartották, mert szerelmi serkentőnek is bevált. 
Méze is különleges. Íze fügére emlékeztető ínyencség.  Színe  világos barnás, hamar
kristályosodik.

Hatásai:
- ízületi bántalmakra
- serkentőleg hat az emésztésre
- gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben
- felfúvódást szüntető, szélhajtó
- emésztési zavarokra
- vértisztító 
- nemi vágy fokozó, potencia növelő
- nemi hormon aktiváló
- klimax tünetei ellen 
- menstruációs problémákra
- görcsoldó hatású
- reuma ellen 
- immunerősítő

19. Levendula méz

A levendula Dél-Európában  őshonos. Az első magyar levendulaültetvényt 1920-ban Tihanyban, Franciaországból hozott szaporítóanyaggal hozták létre. A levendula méz elsősorban Franciaországban ismert mézfajta. Magyarországon ritkább, de azért itt is előfordul ez a különleges ízű méz. A levendula jól ismert illata mellett a vanília és a fahéj íze is kiérezhető.
A levendula méz fogyasztása elsősorban önmagában nagy élmény, de a vajas-mézes kenyér,
a müzlibe vagy túrókrémbe kevert levendula méz is nagyszerű. Egyszerű, ám igen finom
desszert a levendula mézzel lecsorgatott friss gyümölcs.

Hatásai:
- vesebajokra hatásos, vesetisztító
- bélféreg ellen
- álmatlanság esetén
- idegnyugtató hatású
- nyitott sebekre kenve gyorsítja a gyógyulást
- gyomor karbantartó
- epeműködés fokozó

20. Málnavirág méz 
A málnavirág méz gazdag kálium, kálcium, vas, magnézium és foszfor ásványi anyagokban, C, B1, B2, A vitaminban. Illatos, zamatos, kissé pirosas méz. Gyorsan kristályosodó méz...

Hatásai:
- torok és nyálkahártya gyulladásokra
- nyirokcsomó ellen hatásos
- görcsoldásra,  menstruációs görcsökre
- lázcsillapító 
- izomlazításra
- fájdalomcsillapító hatású
- antimikrobális hatása valamennyi kórokozó szaporodását gátolja 
- segít karbantartani a vércukorszintet
- csökkenti a magas vérnyomást

21. Manuka méz

Az új-zélandi  őslakos maorik nyelvén a Manuka teafa neve. Új-Zélandon és dél-kelet Ausztráliában őshonos ez az örökzöld fa . Majd minden részét természetes gyógyszerként használják: a kakariki papagájok a leveleivel és kérgével tisztítják meg tollazatukat a parazitáktól. Leveléből kellemes tea készíthető: Cook kapitány matrózait is ezzel gyógyították.
Fehér vagy rózsaszínű virágjainak nektárjából készítik a Waikato méhek a sötét színű, jellegzetes aromájú, különleges gyógyhatású manuka mézet. Az elmúlt két évtizedben  klinikai vizsgálatok százait végezték el egyetemeken és kórházakban világszerte. Ezek alátámasztották, hogy a manuka méz más mézfajtákhoz képest nagyobb antibakteriális aktivitást mutat, és több hidrogén peroxidot is tartalmaz.
Manuka méz az egyetlen 100 %-ig természetes táplálék a világon, amely HATÉKONY és MEGBÍZHATÓ antibakteriális hatást fejt ki aktív összetevőjének, az étkezési metilglioxálnak köszönhetően. A vegyület természetes alkotóeleme a manuka növény nektárjának. Különleges figyelemre azzal tett  szert, hogy elpusztítja az MRSA-val és a Staphylococcus aureus-szal összefüggésbe hozott szuperbaktériumokat.
A kizárólag Új-Zélandon megtalálható manuka fáról származó nektár tartalmazza azt az összetevőt, amelyet a tudósok UMF-ként (Unique  Manuka Faktor) jelölnek meg. Ez az antibakteriális összetevő emeli ki a manuka mézet az összes többi mézfajta közül.  A manuka méz antiszeptikus hatása miatt fertőzések és sebek tisztítására használnak. Ráadásul nagyon magas a cukor- és alacsony a fehérjetartalma, emellett savas kémhatású.
Ezen tulajdonságok együttese teszi képessé arra, hogy elpusztítsa azokat a károkozókat, amelyekkel  találkozik. Kutatások bizonyították be, hogy a "manuka méz" minden más mézfajtánál, sőt, a hagyományos gyógyszereknél is hatékonyabban gyógyítja meg és sterilizálja a sebeket és fekélyeket. Ugyancsak elősegíti  az  új  bőrréteg kifejlődését, és olyan erőteljes antibakteriális hatása van, amellyel szemben még az antibiotikumokra rezisztens baktériumok sem tudnak ellenállni.
A manuka méz antioxidánsai megsemmisítik a szervezetben lévő szabad gyököket. A méz a levegőbe kerülve higroszkopikus környezetet hoz létre. Ezzel fertőtleníti a sebeket,
elősegíti  az  új  bőrszövetek kifejlődését, és megakadályozza, hogy a kötszer a sebre ragadjon. A manuka méz azonban az újabb felfedezéseknek köszönhetően lassan átveszi a vezető szerepet a sebkezelésben.
Gyógyító tulajdonságai miatt  a manuka mézet széles körűen használják kötszerek előállítására éppúgy, mint az ekszcéma, az ótvar, az arthritis és a pattanások kezelésére. A legtöbb sebkezelésre használt termék toxikus és mérgező a szervezet számára. Nem ez a helyzet azonban a manuka mézzel. Természetes anyag lévén bátran használhatjuk anélkül, hogy bármilyen káros mellékhatástól kellene tartanunk.
A manuka méz hatóanyagai tulajdonképpen a  baktériumok génállományára hatnak. Emiatt nem képesek a baktériumok a manuka fa méze ellen hatásosan védekezni, és nem is válhatnak rezisztenssé, ellenállóvá vele szemben. Az aktív manuka méz az első olyan méz, amelyet az orvostudomány hivatalosan is elismer a sebgyógyításban.

A manuka méz MGOTM értékéről:
A manuka méz  hatáserősségét pontosan meghatározó módszer az MGO teszt. A lent található két táblázat segít a termékek nevében feltüntetett védjegyek értelmezésében.

Termék                                                     Metilglioxál  mg/kg
MGOTM  100  Manuka          100  mg/kg
MGOTM 250 Manuka     250 mg/kg
MGOTM 400 Manuka     400 mg/kg
MGOTM 550 Manuka     550 mg/kg

Az MGOTM tanúsítvány pontos és megbízható összehasonlítást kínál a manuka méz és egyéb mézfajták, illetve egyéb élelmiszerek antibakteriális hatása tekintetében.

Termék                     Metilglioxál mg/kg
manuka méz            20-800+
egyéb mézfajták       0-10
egyéb élelmiszerek   0-50

Ebből kiderül, hogy a manuka méz az egyetlen az eddig felfedezett élelmiszerek között, amely jelentős, 20 mg/kg és 800 mg/kg, sőt ennél is magasabb koncentrációjú étkezési metilglioxált tartalmaz. Ajánljuk, minden manuka mézzel kapcsolatban keresse az MGO védjegyet!  (forrás: http://www.manukahoney.hu )
Ez a különleges mézfajta tehát olyan összetevőt tartalmaz, amely  hatékony az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok ellen is.Természetes anyag lévén bátran használhatjuk anélkül, hogy bármilyen káros mellékhatástól kellene tartanunk.
A múltban az ezüstöt részesítették előnyben a krémekben és a kötszereknél a sebkezelés területén. Ezeket a termékeket az orvosok  is szívesen használták. Az ezüst ugyanakkor nem bizonyult elég hatékonynak. A vele folytatott klinikai tesztek nem hoztak meggyőző eredményt. Ennek ellenére néhány orvos még mindig ragaszkodik hozzá. A manuka méz azonban az újabb felfedezéseknek köszönhetően lassan átveszi a vezető szerepet a sebkezelésben.
Csupán városi legenda, hogy a nyílt sebet szabadon kell hagyni, hogy "lélegezni" tudjon. Ekkor ugyanis egy kemény, száraz heg keletkezik a seb körül, amely alatt nehezen képződik új bőrréteg. Az új, lágy és gyenge bőr növekedését gátolja a felette lévő kemény szövet,amely hegesedéshez vezet. A manuka méz használata könnyen és természetesen elősegíti a heg eltávolítását, megelőzve ezzel a hegesedést és a bőr deformációját. További előnye a manuka méznek fájdalomcsillapító hatása, amely jelentősen csökkenti a sebek által okozott irritációt.
"A manuka mézből készült termékeinket független laboratórium vizsgálta meg, hogy igazolja állításunkat, miszerint hatékony az MRSA-baktérium elpusztításában" - mondja Frank Buonanotte, a Honeymark International vezérigazgatója. "A manuka méz képes kivonni a baktériumot a vízből, lehetetlenné téve annak túlélését, ez a tulajdonsága pedig megkülönbözteti az antibiotikumok működésétől."
Az eredeti, angol nyelvű cikk: http://www.pr-inside.com/manuka-honey-destroys-mrsa-and-heals-r562023.htm

Hatásai összefoglalva:
- emésztési zavar, gyomorfekély, gyomor- és bélhurut
- sérülések, gyulladások
- sebek, égés, bőrproblémák, bőrfekélyek
- gombás betegségek kezelése
- immunrendszer erősítése
- általános közérzet javítása
- gyulladások csökkentése
- bakteriális fertőzések megelőzése
- diabéteszes fekély kezelése mézes pakolással
- a szervezet téli védelme
- fogszuvasodás megelőzése
- daganatos betegségek ellen hat
 
22. Medvehagymaméz

A bükkösökban már áprilisban virágzik a medvehagyma, de mivel itt más növény nem virágzik és nektárja édes harmattal sem  keveredhet (mert kora tavasszal még nem szaporodhattak el a fák szívó szájszervű kártevői), a medvehagyma-méz a legtisztább fajtamézek közé tartozik. 
A medvehagyma méz ritkaságnak minősül, sokan már Hungarikumnak is mondják, mivel hazánkban vannak Európában a legnagyobb összefüggő medvehagymás területek. Különlegesség, a Mecsek, a Gerecse és a Bakony  vidékének pikáns ritkasága. A medvehagyma méz fűszeresen édes, nagyon kellemes aromájú, pikáns ízharmóniájú, zöldes árnyalatú csemege mézfajta.

  Hatásai:
- felső légzőszervi megbetegedésekre
- bőrproblémák kezelésére 
- érrendszer karbantartó
- érelmeszesedés ellen 
- gyomor karbantartó
- görcsoldó 
- idegnyugtató
- koleszterin szint csökkentő
- méregtelenítő hatású
- reuma ellen 
- vérnyomás csökkentő
- vértisztító
- köhögéscsillapító

23. Meggy méz

A meggyméz  gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink ). Kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. 
Sárgás-barnás színű, nagyon kellemes gyümölcsös ízű méz. Minden korosztály kedvence lehet, a gyermekek is szeretik.

Hatásai:
- vértisztító hatású
- szívizom erősítő
- szívritmus szabályzó
- serkenti a máj- és vese működését
- a B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.
- köhögéscsillapító
- gyulladásgátló
- puffadás ellen hatásos
- segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó
- fogyasztó hatású 
- az antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, ezáltal a 
  visszérbetegségek  elkerülhetők
- enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, köszvényt
- fejfájás ellen

 24. Mézontófű (facélia) méz

A beszédes nevű mézontófű az akác után a legjobban mézelő növény. Kellemes, enyhén citromos illatú, selymes zamatú.  Színe a világos víztisztától a barnásig terjed, kissé opálos.  Magas gyümölcscukor tartalma miatt lassan kristályosodik.  Micimackó kedvenc méze, ritkaság és nagyon finom, a mese megemlítésével a nem mézevő gyermekek is rászoktathatók a cukor kiváltásaként.

Hatásai:
-bőrápoló hatású
-égési sérülésekre kiváló
-jó fertőtlenítő
-koleszterin szint karbantartó
-érrendszer karbantartó
-szívműködést szabályozó

25. Mustárméz

Jellegzetesen illatos, világossárga színű, kristályosodásra hajlamos, kellemesen édes méz. A nevével ellentétben a legédesebb méznek tartom...

Hatásai:
- magas vérnyomás ellen  
- epe és májbántalmak kezelésére 
- emésztési problémák
- vérképző
- látásjavító
- idegerősítő
- izomerősítő
- bőr öregedést gátló
- haj és köröm növekedést serkentő és erősítő