A szervezett népegészségügyi méhnyakszűrés elvégzése 2015-től a területi védőnők alapfeladatai közé tartozhat - derül ki egy a kormány honlapjára szerdán felkerült rendelettervezetből. 

A tervezethez csatolt hatásvizsgálati dokumentumban azt írják: a védőnői ellátás új szolgáltatással bővül, a szervezett méhnyakszűrés végzésével. A területi védőnői ellátásról szóló rendelet értelmében a védőnő feladata az úgynevezett "nővédelem", ebbe jelenleg a családtervezéssel kapcsolatos tanácsadás, az anyaságra való felkészülés segítése és a lakossági célzott szűrővizsgálatok szervezésében való részvétel tartozik bele.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által most egyeztetésre bocsátott dokumentum szerint a védőnők "nővédelem" címszó alatt elvégzendő feladatai 2015. május 1-jével a népegészségügyi célú méhnyakszűrés végzésével egészülnének ki. A tárca szerint növelni kell a szervezett méhnyakszűréshez való hozzáférést, különösen a falvakban élők számára, annak érdekében, hogy a részvételi arány emelkedjen.

Megjegyezték, hogy az elmúlt három évben már zajlottak mintaprogramok, amelyek bebizonyították, hogy a védőnők képesek és alkalmasak a méhnyakszűrés gyakorlati elvégzésére, továbbá az érintettek elérésére, azok szűrésre való megnyerésére. A hatásvizsgálati dokumentumban kitértek arra: magas a dohányzó várandós anyák aránya. Az ilyen nők gyermekei többször betegszenek meg, így csökken ezen anyák munkában eltöltött ideje, munkateljesítménye.

A tervezet melléklete szerint a védőnők feladataik ellátásához úgynevezett kilégzési szén-monoxid mérésére alkalmas eszközt, vagyis CO-mérőt is kapnának, mivel annak használata segít a várandósok dohányzásról való leszokásában. A méhnyakrák korai kiszűrése és kezelése, valamint a dohányzásról való leszokás révén jobb egészségi állapot, életminőség, magasabb életszínvonal és jobb produktivitás érhető el, ezeknek össztársadalmi pozitív hatásuk van, kiemelten a 25-65 éves nőkre, a várandós anyákra és környezetükre nézve - olvasható a hatásvizsgálatban.

Életmentő védőnői méhnyakszűrési program

A védőnői méhnyakszűrési program három éve alatt több mint 15 ezer szűrővizsgálatot végeztek el, több mint ezer nem negatív leletet találtak - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében.

Októberben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Karának védőnői módszertani és népegészségtani tanszékén, Nyíregyházán tudományos konferenciát rendeztek, ahol a méhnyakszűrés fontosságáról, illetve a védőnői szűrőprogram tapasztalatairól tartottak előadásokat a szakemberek. Az ÁNTSZ közleménye felidézte Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos szavait: "a védőnői feladatkör hungarikum".

Döbrössy Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szűrési koordinációs osztályának szakértője előadásában azt mondta - írta az ÁNTSZ -, hogy a magyar népesség daganatos halálozási mutatói "mérhetetlenül súlyosak", a magyarországi méhnyakrák-halálozás csaknem duplája az európai átlagnak. Évente csaknem 400 nő hal meg ebben a betegségben. A megelőzésben akkor tudnak hatékonyan fellépni, ha a szűrés könnyen kivitelezhető, olcsó, pontos, társadalmilag elfogadott, hatásos, s ebben van fontos feladata a szűrésre felkészített védőnőknek - tette hozzá Döbrössy Lajos.

Fehér Erika a 2008-ban indított védőnői méhnyakszűrő programot mutatta be. Három év alatt országszerte mintegy 101 ezer meghívót küldtek ki, a címzettek 45-55 százalékát személyesen is felkeresték, mert a tapasztalatok szerint a meghívólevél nem elegendő a szűrésen való részvételhez. Mint kiemelte: olyanok is megjelennek a szűrésen, akik több mint tíz éve nem voltak nőorvosnál, szűrésen - áll a közleményben.

A programokban 15 425 szűrést végeztek el, több ezer nem negatív lelet született: 72 esetben merült fel daganatgyanú, 983 esetben gyulladás volt a diagnózis. A konferencián a számadatok mellett egy konkrét esetet is ismertettek. Egy 56 éves Heves megyei asszonynak - aki több évtizede nem járt nőgyógyásznál - a nem negatív leletét kivizsgálás és gyógyítás követte, s ez az életét mentette meg - írta az ÁNTSZ közleményében.

Méhnyakrák - tanácsok

A méh a születendő gyermek fejlődésére szolgáló szerv. A méhnyak a méh alsó, keskeny része, ami a méh üregét köti össze a hüvellyel. A méhnyak rosszindulatú daganata a méhnyakrák.

Szűrővizsgálattal a méhnyakrákon kívül felismerhetők a méhnyak olyan elváltozásai is, amelyekből az évek során, kezelés nélkül méhnyakrák fejlődhetne ki. A vizsgálatnak része a kenetvétel (mintavétel citológiai vizsgálatra). Ezt a nőgyógyász végzi, de a kenetet laboratóriumba kell küldenie, ahol mikroszkóppal vizsgálják. Az eredményre néhány napot várni kell. Feltétlenül beszélje meg a vizsgálatot végző nőgyógyásszal, mikor és hogyan tudhatja meg az eredményt.

Valamennyi 25 és 65 év közötti nőnek feltétlenül ajánlott. Az ÁNTSZ meghívólevelet küld azoknak, akik az elmúlt 3 évben nem vettek részt méhnyakszűrésen. Ez nem azt jelenti, hogy fiatalabb vagy idősebb életkorban, illetve gyakrabban (pl. évente) ne vehetne részt valaki nőgyógyászati szakorvosi vizsgálaton. Aki eddig is rendszeresen járt, továbbra is módja van erre. A cél az, hogy aki eddig nem élt ezzel a lehetőséggel, legalább háromévente szánja rá magát. A meghívólevél egy figyelmeztetés, hogy ez a három év eltelt.

A méhnyak rosszindulatú daganata kezdetben egészen enyhe elváltozásból hosszú évek alatt fejlődik ki. Ez az évekig tartó fejlődési folyamat rendszerint semmilyen tünetet nem okoz. Fontos tehát, hogy a vizsgálatra akkor is szükség van, ha egyáltalán nincs panasza, nem észlel semmilyen rendellenességet, fájdalmat.

A vizsgálat során az orvos kétkezi vizsgálatot végez, egy erre alkalmas nagyítóval (kolposzkóp) megtekinti a méhnyak felszínét, és váladékot vesz a méhnyakról. Mindez néhány percig tart. A legtöbb nőnek az a véleménye, hogy a vizsgálat egyáltalán nem fájdalmas. Néhányan valóban kellemetlennek vagy zavarba ejtőnek értékelik. Segít, ha jelzi az orvosnak, hogy izgul, és megkéri, magyarázza el, mit fog tenni és az meddig fog tartani. Ha tudja, mire számítson, kevésbé lesz feszült, és ezáltal kevésbé érzi kellemetlennek a vizsgálatot.

Javasolják, hogy a kiválasztott rendelésen egyeztessen időpontot. Így elkerülheti a hosszabb várakozást. A vizsgálatot a menstruáció idején nem lehet elvégezni, a két menstruáció közötti időszakban azonban bármelyik napja alkalmas. A citológiai vizsgálat eredményessége érdekében a vizsgálatot megelőző 24 órában

- ne végezzen hüvelyöblítést,
- ne használjon tampont és
- tartózkódjon a nemi élettől.

Méheltávolításom volt. Szükségem van méhnyakszűrésre? Ez a műtét típusától függ. Mindenképpen kérdezze meg a műtétet végző orvost vagy háziorvosát, aki a műtéti zárójelentés birtokában tud segíteni.

A meghívólevéllel együtt postázott listán szerepelő rendeléseken a vizsgálatért fizetni nem kell, mert költségeit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fedezi. Természetesen lehetősége van magánrendelésen is elvégeztetni a szűrővizsgálatot, ennek költségeit azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem téríti meg.

Jogi értelemben a méhnyakszűrés nem kötelező, hiszen a rák a közösségre nem jelent veszélyt, „csak” az egyénre. Mindenképpen javasolják azonban, hogy saját érdekében éljen ezzel a lehetőséggel. Különösen fontos ez, ha eddig még soha nem járt méhnyakszűrésen.

Mi a teendő, ha az eredmény negatív? Ilyenkor a szűrővizsgálat 3 év múlva esedékes. Tudnia kell azonban, hogy nincs olyan szűrővizsgálat, ami 100 %-os biztonsággal emelné ki a betegeket az egészségesek közül. Ezért, ha rendellenes vérzést, folyást, vagy esetleg nemi élet alkalmával fájdalmat érez, még egy korábbi negatív szűrővizsgálati eredmény birtokában is keressen fel nőgyógyász szakorvost.A nem negatív eredmény oka csak az esetek töredékében kezelést igénylő méhnyakrák. Legtöbbször valamilyen egyéb betegség áll a hátterében. A teendőkről (kezelés, további vizsgálat) a szűrővizsgálatot végző orvos tájékoztatja.