A természetes népi gyógymódok egyik legrégebbi és legjelesebb módszere a mézzel gyógyítás. A méhek és a mézszerzés első ábrázolása egy 10-15 ezer éves spanyol barlangrajz.

Azóta a mézet élelmiszerként és gyógyító szerként (orvosságként) használták a rómaiak, vikingek, görögök, egyiptomiak, germánok, hogy csak a legjelesebbeket említsem. A mézet nevezték istenek eledelének, használták betegségek gyógyítására a gyomorrontástól a lázas betegségig, a tejes-mézes fürdőtől a sebgyógyításig. Ették a mézes ételeket és süteményeket, itták a mézsört és a mézbort.



Aztán egyszer csak megjelent a cukor (XII. század), ami mint édesítőszer egyre jobban kiszorította a mézet. 200 éve még csak 1 kg cukor volt az éves átlagfogyasztás, ma már 40-60 kg/év/fő! Napi 10-15 dkg tiszta cukor! Többek között, ezt tette a fejlődés.



A civilizációs fejlődésnek meg is lett az eredménye az úgynevezett "civilizációs betegségek" formájában, amihez a cukor is hozzájárult. Stressz, idegi bajok, érrendszeri problémák, szívbaj, cukorbaj, elhízás, rák, hogy csak a legjellemzőbbeket említsem.

Sokan csak néhány mézfajtát ismernek. Akácméz, vegyes virágméz, hársméz, más fajta mézeket elég kevesen fogyasztanak. Ahhoz képest, hogy méztermelő nagyhatalom vagyunk, napi 1,5 g az átlag mézfogyasztásunk. Cukorból a 150-szerese!

Pedig van Magyarországon vagy 30 mézfajta! És mindegyiknek (az általános hatásain túl) más az íze és gyógyhatása. És ezt, ugyan úgy, mint a gyógyteák különböző hatásait, ki lehet használni. Mert a méz is a növényre jellemző hatásokat tartalmazza, csak hatékonyabban és az emberek számára jobban hozzáférhető és feldolgozható formában.



A legfőbb jótanácsok mézfogyasztás ügyben:

- Cukor helyett egyen mézet!
- Ön is és gyermeke, gyermekei is!
- Méghozzá napi rendszerességgel 2-3 kávéskanálnyit!

A méz a tiszta természet! Jobb, hatásosabb és olcsóbb, mint a különböző mesterséges étrend kiegészítők és gyógyszerek. Ráadásul finom is!

Megelőzheti a betegségeket, csökkentheti vagy elhagyhatja a gyógyszerek fogyasztását! A méhészek bizonyítottan egészségesebbek és legalább 5 évvel tovább élnek, mint a civilizáció más népcsoportjai! Nem véletlenül!

"35 fajta méz + 3 természeti csoda 115 féle gyógyhatása a fogantatástól az időskorig"

“…A fajtaméz döntően annak az egy növénynek a virágjának a nektárjából készül, ami az adott területen abban az adott időszakban virágzik. Ennek következtében ugyanannak a virágnak a gyógyhatását tudjuk kihasználni a méz fogyasztásával, mintha mi gyűjtöttük volna a virágot és abból mondjuk teát főzünk. Különbség viszont van, mert a méhek gyomrában megindult folyamatok eredményeként az adott virág gyógyhatását sokkal jobban hozzáférhetővé teszik az ember számára. Hozzáférhetőbbé válik annál, mintha teát készítenénk belőle, vagy esetleg alkoholos tinktúra formájában kivonnánk a virág hasznos alkotórészeit…”

“…Felméréseink szerint az “igazi” mézfogyasztók egyenletesen az egész évben fogyasztanak mézet. Sőt! Vannak, akik nyáron fogyasztanak többet, előkészítve a szervezetet a “nehezebb” téli időszakra…”

“…Erről azért írok külön, mert tévhitek keringenek erről a témáról. Legfőképpen a cukrozott mézre és a cukoroldatos méhetetésre vezetik vissza az alulinformált “tudatlan” emberek. Ez egyik sem igaz! A kristályosodás a méz esetében természetes jelenség. A méz egy túltelített cukoroldat, ahol a szőlőcukor (glükóz)  és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya határozza meg a kristályosodás mértékét…”

“…A manuka méz antioxidánsai megsemmisítik a szervezetben lévő szabad gyököket. A méz a levegőbe kerülve higroszkopikus környezetet hoz létre. Ezzel fertőtleníti a sebeket, elősegíti az új bőrszövetek kifejlődését, és megakadályozza, hogy a kötszer a sebre ragadjon. A manuka méz azonban az újabb felfedezéseknek köszönhetően lassan átveszi a vezető szerepet a sebkezelésben…”

“…Sokéves humángyógyászati tapasztalatok alapján teljes felelősséggel kijelenthető, hogy az emberi szervezetre nem ártalmas, még rendkívül nagy mennyiségben sem. Egészséget károsító mellékhatása nincs. A méhpempő nem gyógyszer, hanem orvosság! (Nekem a gyógyszer  mű, az orvosság természetes eredetet sugall…)…”

“…Propolisz tinktúra: A legelterjedtebb használati mód, általában a propoliszból oldatot készítenek. Házilag is elkészíthető. Először egy üvegben annyi “tiszta patikai” (minél töményebb, de legalább 70%-os) alkoholt öntünk a felaprózott propoliszra, hogy azt ellepje, majd lezárjuk az üveget. Ezután naponta felrázva, hagyjuk oldódni kb. egy hétig. Ha a propolisz elsötétítette az alkohol színét sötét barnásra, akkor megfelelően feloldódott. Ezután érdemes teaszűrőn átszűrni, vagy az aljára leülepíteni és leönteni…”

“…A virágpor közel fele emészthető fehérje. Teljes növényi étrenden élők számára szinte kötelező, hiszen pótolja – a vegetáriánusonál sokszor tapasztalható helytelen étkezésből kimaradó – fehérjéket….”