Élményvonatos kirándulás Dévára a „Kőműves Kelemenné Expresszel”

Különleges élményeket kínál 2012. október 22-23. között a MÁV Nosztalgia Kft. Az erdélyi Dévára történő különvonatos utazással egyben egyedülálló kultúrmissziót is „teljesít” - újjáéled a székelyek híres balladája „magos” Déva várában, ahol a résztvevők megnézhetik Kőműves Kelemenné látványos „befalazását” és kiszabadítását. Az élményvonat utasai Déván látogatást tesznek a nemzetközi hírnévnek örvendő, Böjte Csaba által létrehozott Gyermekmentő Központban (Ferences Rendi Árvaház), ahol adományozásra is sor kerül. A fakultatív programok között az 1440-es években épült Vajdahunyad vár megtekintése is szerepel, melynek hű mását a Budapesten, a Városligetben építették fel.

A székely ballada szerint 12 kőműves építette hasztalan Déva várát, de az leomlott délről estére, estéről reggel. Elhatározták tehát, hogy akinek először érkezik felesége, annak testét a falakba építik, hogy megálljon Déva vára… Az élményvonat Dévára 6.30-kor indul a Budapest Nyugati pályaudvarról és kelet-európai idő szerint 14.30-kor érkezik Dévára.

A kora reggeli indulás után a vonaton – a mára hagyománnyá vált – pálinkával és kísérő falatkával üdvözlik az utasokat. Az élménydús utazás során játékos Totó, hangulatos muzsikaszó és az elsuhanó tájak bemutatása is szerepel a programban. A határra érkezéskor hamisítatlan erdélyi fogadtatásban részesül mindenki áfonyalikőrrel és kürtőskaláccsal. A Partiumon való áthaladáskor megválasztásra kerül - önkéntes alapon - a 12 kőműves és asszonyaik, akik összeülnek és maguk sorsolják ki, hogy ki lesz Kőmíves Kelemenné, aki korhű ruhába öltözik, majd elbúcsúzik az utasoktól.

Déván Böjte Csaba testvér által létrehozott Gyermekmentő Központ meglátogatása után várlátogatás, mely során az idősebbekre és gyermekekre is gondolnak, hiszen ők felvonóval, a fiatalos kihívásra készen állók egy kellemes 30 perces sétával jutnak fel a várhoz, ahol kezdetét veszi Kőmíves Kelemenné látványos, játékos „befalazási ceremóniája”.

Az est egy közös vacsorával zárul a vár tövében található étteremben, ahol két fajta, háromfogásos menüből (csirkés - puliszkás vagy pecsenyés menü) lehet választani. Az est fénypontja, amikor Kőmíves Kelemenné kiszabadul, lehull az átok, kezdődhet a vigaszság! Az élményvonat 22.20-kor indul vissza, ahol visszaútban zene-tánc az Orfeum zene kocsiban, visszaérkezés Budapest Nyugati pályaudvarra 4.30-kor. A részvételi díj standard osztályon: 14.990 Ft/fő. A fakultatív programok között buszos kirándulás keretében meglátogatható Vajdahunyad vára, egyénileg pedig városnézés Déván, ahol a Magna Curia, Dévai vármegyeház, Ferences Rendház temploma tartogat különleges látnivalót.

A Kőműves Kelemenné Expresszre részvételi jegyek a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési irodájában, a Budapest Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett vásárolhatók. Tel./Fax: (+36 1) 269-5242

Információ: www.mavnosztalgia.hu