Igen. Legalábbis a CBS egy műsorában megjelent egy 96 éves férfi, aki ezt állította magáról. És persze az sem mindegy, hogy mikor – 1956-ban.

Az I’ve Got a Secret tévés játékban – amely hasonló műsor volt az itt is bemutatott What’s My Line-hoz – a celebekből álló résztvevőknek az volt a feladatuk, hogy kérdésekkel kitalálják egy adott ember titkát. Egy 1956-os műsor vendége az a Samuel J. Seymour volt, aki akkoriban az 1865-ös (!) Lincoln-gyilkosság utolsó élő szemtanúja volt.

Seymour saját bevallása szerint ötéves volt, amikor keresztanyja elvitte arra az előadásra, amin az Egyesült Államok 16. elnökét meggyilkolták. Szintén saját bevallása szerint magát a gyilkosságot nem látta, azt viszont már igen, ahogy tette után a gyilkos leugrott a balkonról. Sőt, ahogy arról egy 1954-es lapban vallott, még meg is sajnálta kicsit a leeső embert.

Egy ötéves kisfiú emlékeit közel 100 év távlatából, további fél évszázad elteltével persze nehéz ellenőrizni, ettől függetlenül érdemes megnézni az I’ve Got a Secret ominózus műsorát. A Wikipedia szerint egyébként Seymour 63 nappal az adást követően hunyt el, miután egészségi állapota folyamatosan romlott azt követően, hogy a műsorba készülés közben elesett New York-i szállodájában. Vagyis ahogy ez egy bulvárlapban megjelenne: életét adta, hogy összeköthesse az ötvenes évek nézőközönségét – majd e tévéfelvételt előbányászó ismeretlen segítségével minket is – a nagyon régmúlt egy szimbolikus eseményével.


Ti ismertek egyébként személyesen olyanokat, akik a régmúlt egy-egy hasonlóan kiemelkedő eseményénél jelen voltak? Kíváncsi vagyok, milyen messzire tudunk visszamenni a történelemben.