Ugyan 007-es filmeket senki sem a valóságtartalmuk miatt néz, a Mythbusters legendavadászai nem hagyták ki a ziccert, hogy emlékezetes Bond-jelenetek valószínűségét teszteljék. A friss premier apropóján ebből a 2008-as műsorból szemlézek négy legendát.


A legendavadászok készítettek egy Moonraker című filmben látotthoz hasonló acélprotkót, betették egy koponyába és különböző súlyokkal próbára tették. Egy átlagos emberi harapással – 12 kg/négyzetcentivel – meg sem tudták karcolni az acélsodronyt. Megpróbálták borotvaéles fogakkal is, de ezzel sem jutottak előrébb – még egy tíztonnás harapással is csak meghajlítani sikerült a kötelet.

Le lehet-e fejezni egy acélkalappal egy szobrot?


Goldfinger koreai segítőjének erőfitogtatását gipszből, betonból és márványból készült szobrokon próbálták reprodukálni, egy robothajító segítségével, de csak a gipszet és az üreges márványszobrot sikerült lefejezniük. A filmben látotthoz hasonló tömör szobrot csak karcolgatni tudták.

Fel lehet-e robbantani egy gáztartályt egy 9 mm-es pisztoly egyetlen lövésével?




A Casino Royale-ban látott jelenetet tesztelve kiderül, egy 9 mm-es lövedék még csak átlyukasztani sem képes egy gáztartályt. A 36-os átvitte, de nem robbantotta fel, erre még a lángoló nyomjelző lövedék sem volt képes. Felrobbantani csak robbanóanyagokkal sikerült a tartályt.

Eltéríti-e a mágneses óra a golyót?


Az Élni és halni hagyni című filmben Q egy különleges órával látja el Bondot, amely állítólag még a golyót is képes eltéríteni. Ez persze csak acéllövedékek ellen segíthet, de a legendavadászoknak a golyó röppályáját az órába maximálisan beépíthető 575 gaussos mágnessel nem sikerült eltéríteniük. Ezután az eredmény reprodukálásába fogtak, de 6 roncstelepi mágnes erősségével is csak pár centit sikerült sikerült módosítaniuk az ugyanolyan halálos lövésen.