Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának egyetemi adjunktusa többek között a mostanában igen divatos grépfrútcseppekről is beszélt tegnapi előadásában.Az elmúlt években az étrend-kiegészítők száma igencsak megnőtt. Noha e készítményeket elvileg nem szabadna gyógyhatással reklámozni, a hirdetésekben gyakran megteszik. Problémát jelent az is, hogy a hatósági kontroll hiánya visszaélésekre ad lehetőséget. Csuporék rendszeresen vizsgálják e kiegészítőket, leleplező eredményeiknek azonban egyelőre nem nagyon tudnak érvényt szerezni. Többek között ezekről az erőfeszítésekről is beszélt a gyógyszerész a Szkeptikus Klub október 16-ai rendezvényén. 

Szóba jöttek a mostanában igen divatos, grépfrútmagból készült cseppek is, melyeket általában az immunrendszer működésének fokozására, valamint baktériumok ellen ajánlanak. Csupor szerint – ahogyan arról korábban blogjában is írt – mértékadó szakkönyvekben még említés szintjén sem foglalkoznak a mag állítólagos gyógyító erejével. Baktériumellenes hatásával kapcsolatban egyetlen embereken végzett vizsgálat ismert: egy Nigériában végzett esettanulmányban húgyúti fertőzésekre alkalmaztak grépfrútmagot – egy tucatnál is kevesebb vizsgálati alanyon végzett kísérletben.

Csupor beszélt arról is, hogy nemcsak a mag hatása nem bizonyított, de esetenként még mag sincs a készítményekben. A szegedi Farmakognóziai Intézet hatból négy termékben egyáltalán nem talált magot, volt viszont az egyik természetesnek csúfolt termékben tartósítószer.