Aki valaha is tanult biokémiát, jól tudja, hogy a vitaminok működéséhez nem csupán a vitamin-molekulára van szükség, hanem mellette enzimekre, koenzimekre, kofaktorokra. Ezek mind megtalálhatóak a természetes vitaminforrásokban, de a szintetikus formulákban már nem.
Hogyan hasznosul a C-vitamin szervezetünkben?
Vegyük az egyik legismertebb vitamin, a C-vitamin példáját! Ha C-vitamint vásárolunk valahol, leggyakrabban összetevőként csak maga az aszkorbinsav van feltüntetve. Ez nem egyenlő a természetben előforduló C-vitaminnal.
Ha zöldség vagy gyümölcs formájában kerül a szervezetbe a vitamin, akkor nem csupán az aszkorbinsavat juttatjuk ne, hanem mellette számos egyéb faktort is, például: bioflavonoidokat, K-, P-, J-faktort, aszkorbinogént, stb. is.
Ennek ismeretében már egyszerűen megérthető az, hogy szintetikus C-vitamin fogyasztásakor a szervezet a hasznosulás érdekében a többi komponenst a testszövetekből vonja el. A felhasználásra nem kerülő aszkorbinsav a vizelettel távozik. A C-vitaminhoz hasonlóan a többi vitamin hasznosulásához is egyéb faktorok szükségesek.
Ezen túl a különböző vitaminok és ásványi anyagok bonyolult kölcsönhatásban állnak egymással. Például rézre van szükség a C-vitamin hasznosulásához és szeléniumra az E-vitamin működéséhez. A szintetikus vitaminok fogyasztásakor erre a tényezőre nem is fordítunk figyelmet.
A teljes vitaminkomlexek
A természet úgy alkotta meg a vitaminokat, hogy a vitaminforrásokban a vitamin működéséhez szükséges ásványi anyag is megtalálható.
Léteznek olyan vitaminkészítmények, melyek természetes nővényi kivonatokat és teljes vitamin-komplexeket tartalmaznak, ezek fogyasztása ajánlott a mesterséges készítményekkel szemben.
(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ; Forrás: Dr. Ben Kim: Synthetic vs. Natural Vitamins)
Hogyan hasznosul a C-vitamin szervezetünkben?
Vegyük az egyik legismertebb vitamin, a C-vitamin példáját! Ha C-vitamint vásárolunk valahol, leggyakrabban összetevőként csak maga az aszkorbinsav van feltüntetve. Ez nem egyenlő a természetben előforduló C-vitaminnal.
Ha zöldség vagy gyümölcs formájában kerül a szervezetbe a vitamin, akkor nem csupán az aszkorbinsavat juttatjuk ne, hanem mellette számos egyéb faktort is, például: bioflavonoidokat, K-, P-, J-faktort, aszkorbinogént, stb. is.
Ennek ismeretében már egyszerűen megérthető az, hogy szintetikus C-vitamin fogyasztásakor a szervezet a hasznosulás érdekében a többi komponenst a testszövetekből vonja el. A felhasználásra nem kerülő aszkorbinsav a vizelettel távozik. A C-vitaminhoz hasonlóan a többi vitamin hasznosulásához is egyéb faktorok szükségesek.
Ezen túl a különböző vitaminok és ásványi anyagok bonyolult kölcsönhatásban állnak egymással. Például rézre van szükség a C-vitamin hasznosulásához és szeléniumra az E-vitamin működéséhez. A szintetikus vitaminok fogyasztásakor erre a tényezőre nem is fordítunk figyelmet.
A teljes vitaminkomlexek
A természet úgy alkotta meg a vitaminokat, hogy a vitaminforrásokban a vitamin működéséhez szükséges ásványi anyag is megtalálható.
Léteznek olyan vitaminkészítmények, melyek természetes nővényi kivonatokat és teljes vitamin-komplexeket tartalmaznak, ezek fogyasztása ajánlott a mesterséges készítményekkel szemben.
(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ; Forrás: Dr. Ben Kim: Synthetic vs. Natural Vitamins)
0 Megjegyzések