Székesfehérváron mutatkozik be a megújult férfi vízilabda-válogatott, amely november 3-án a Csitáry G. Emil uszodában Olaszország ellen játszik Világliga-mérkőzést. 

Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a jól sikerült januári Volvo-kupa után ismét hasonlóan színvonalas és teltházas találkozóra van kilátás. Reményét fejezte ki, hogy az összecsapás újabb lökést ad a fehérvári vízilabda-utánpótlásának, amely évek óta igyekszik a tehetséges fiataloknak lehetőséget biztosítani.

Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy az újjáalakult férfiválogatott első mérkőzését játssza hazai környezetben. Szerinte jó esély kínálkozik arra, hogy Magyarország visszavágjon az olaszoknak a londoni olimpia negyeddöntőjében elszenvedett vereségért.

Kiemelte, nem csak a felnőttek kapnak bemutatkozási lehetőséget jövő szombaton. A felvezető mérkőzést ugyanis a magyar és az olasz juniorválogatottak játsszák. Szeretnének hagyományt teremteni, s rendszeressé tenni, hogy a hazai válogatott találkozók előtt az utánpótláscsapatok is megmérkőznek.

Varga Zsolt, a magyar juniorválogatott edzője kijelentette: szokniuk kell a fiatal játékosoknak a nagyobb létszámú közönség előtti játékot és az ezzel járó pszichés nyomást. Erre kiváló alkalom nyílik Székesfehérváron, amely fontos állomása a decemberi világbajnokságra való felkészülésnek.

Kemény Dénes szövetségi kapitány - Benedek Tiborral és Mátéfalvy Csabával egyeztetve - nyilvánosságra hozta az idei két Világliga-találkozóra meghívottak névsorát. A válogatott keretében helyet kapott Baksa László, Nagy Viktor, Decker Attila (kapusok), Bátori Bence, Bundschuh Erik, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Katonás Gergő, Kis Gábor, Salamon Ferenc, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes és Vámos Márton. Magyarország először október 31-én, szerdán Nagyváradon Romániával mérkőzik.

A magyar férfi vízilabda-válogatott Magyarország nemzeti csapata, amelyet a Magyar Vízilabda-szövetség irányít. Kilencszeres olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok és tizenkétszeres Európa-bajnok, ezzel a világ legsikeresebb vízilabda-válogatottja.


Kemény Dénes szeptemberben jelentette be visszavonulását

Szeptember 21-én jelentette be hivatalosan is Kemény Dénes, hogy nem folytatja tovább szövetségi kapitányi munkáját a magyar férfi vízilabda válogatottnál. Ezzel magyar vízilabda történelem eddigi legsikeresebb szövetségi kapitánya jelentette be visszavonulását.

Vezényletével a Kemény-legények 29 világversenyen vettek részt, ebből 24 alkalommal éremmel tértek vissza (VB: arany 2003, ezüst 1998, 2005, 2007; EB: arany 1997, 1999, ezüst 2006, bronz 2001, 2003, 2008, 2012; Európai Nemzetek Ligája: arany 2000; Világkupa: arany 1999, ezüst 2002, 2006, bronz 1997; Világliga: arany 2003, 2004, ezüst 2005, 2007, bronz 2002). Három olimpián (2000-Sydney, 2004-Athén, 2008-Peking) sorozatban bizonyították, hogy ők a világ legjobbjai.

Mindemellett ötször lett az év szövetségi kapitánya, neve bekerült a vízilabda halhatatlanjai közé, 2011-ben az Úszó Hírességek Csarnokának tagjává választották, 2008-ban Budapest díszpolgára lett, továbbá kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-, közép-, nagykersztjét valamint a középkeresztjét csillaggal.

„Minden körülményt mérlegelve úgy határoztam, nem folytatom a munkámat a csapat mellett. Nem volt könnyű, mert az elmúlt 16 évben rengeteg örömet kaptam a játékosaimtól, a munkatársaimtól, a szurkolóktól. Mindig igyekeztem munkával, figyelemmel, szeretettel viszonozni, remélem valamennyire sikerült. A csapat eredményei, a 12 évig tartó olimpiai veretlenség és játékosaim sportemberi kisugárzása új dimenzióba emelte a vízilabdázást Magyarországon, sok-sok gyerek választja nap mint nap ezt a gyönyörű sportágat, ez az amire a legbüszkébb vagyok. Fogalmam sincs hogy mihez kezdek a jövőben, és most nem is igazából gondolkozom ezen, már annak is örülök, hogy ezt a fontos döntést sikerült átgondoltan meghozzam. Köszönöm mindenkinek a segítséget, aki ebben a hosszú időszakban a munkámban mellettem állt, köszönöm a szurkolók szeretetét és sok sikert kívánok az új feladatokhoz!” - nyilatkozta akkor Kemény Dénes.

Hogy ki lesz Kemény Dénes utóda, azt egyelőre még nem tudni. A soron következő mérkőzéseken ideiglenes megbízatással a válogatott két edzője, Benedek Tibor és Mátéfalvy Csaba irányíthatja az együttest. A végső döntés év végére várható.

Egy szó mint száz, Kemény Dénes a magyar vízilabda legnagyobb alakjai közé tartozik. Nincs olyan ember Magyarországon, aki ne ismerné a nevét, és valószínű, hogy a jövő generációja is sokat fog még érdemeiről beszélni. Egy biztos „kemény” feladat lesz megtalálni a méltó utódot.


Benedek Tibor szívesen lenne Kemény Dénes utódja

A csapatszellem kialkításának módját átvenné Kemény Dénestől, a taktikában újdonságokat hozna Benedek Tibor ideiglenes pólókapitány, aki ha kell, pályázni is fog a kapitányi posztra, hosszú távra tervez. Kemény eddigi segítője a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: lesznek riválisai, és ha őt bízzák meg, generációs űrt kell majd betöltenie.

„Három évvel ezelőtt, amikor Kemény Dénes felkért arra, hogy mellette dolgozzak, már volt célom ezzel az edzői megbízatással. Akkor, 37 évesen elkezdtem a jövőm építését, amellett, hogy pólóztam tovább olasz klubomban. Dénesnek is fontos volt, hogy az évtizede elkezdett munkát valakire tovább tudja hagyományozni. Engem pedig mindig érdekelt az edzősködés, el is végeztem hozzá minden iskolát” - mondta Benedek.

„Ha úgy alakul, számos dologban azt folytatnám, ami Dénes tevékenységében tetszett: ez leginkább a csapatszellem kialakítása, a csapategység állandó őrzése. Az újdonságokat talán taktikai területen tudnám hozni - a kettő ötvözete lenne az én stílusom. Ehhez tartozik még az utánpótlás szoros összekötése az első csapattal, játékmodorban is”.

„Szerintem a magyar vízilabda jelenlegi helyzetében jó megoldás vagyok: megvannak a nemzetközi tapasztalataim, átéltem az elmúlt 15 évet a pólóban, ismerem a játékosok zömét, hatalmas tettvágy van bennem. Ráadásul az elmúlt négy év viszonylagos sikertelensége lehetőséget ad a fiatalításra, hosszabb távú tervekre. Megőrizve változtatni, ez az én programom” - vázolta elképzeléseit a háromszoros olimpiai bajnok.

„A leendő kapitánynak el kell döntenie, számít-e még a kisebb sikerek érdekében a veterán többszörös olimpiai bajnokokra, akik aligha maradnak Rióig, vagy csak a következő négy évre tervez. Le kell ülni velük, mert az is tény: a nagy generáció sikerei űrt hoztak létre maguk után, sokan voltak a fiatalabbak közül szenvedő alanyai ennek. Úgy tűnik, életfeladatom ennek az űrnek a betöltése, hisz egykor játékosként is ilyenben kezdtem, és nyolc évet kellett várnom az első diadalra. Ha ez az ára, vállalom” - jelentette ki.

„Nem tudni még, pályázat lesz-e a kapitányi posztra; talán jobb lenne, ha igen. Állok elébe, mert meg kell fogalmaznom a számon kérhető terveimet 4-8 évre előre. Biztos, hogy lesznek riválisaim, nagy kihívás ez a poszt minden itthoni élvonalbeli edzőnek is.”

„A 2014-es Eb-n még nem az arany a cél, sokkal inkább egy olyan fejlődési mutató, amely láthatóvá teszi az új csapat útját. A siker mutatója az itthoni kontinenstornán persze az érem lenne, de ugyanez igaz a következő barcelonai világbajnokságra is” - mondta a célokról.