Mexikóban a sivatagba zuhant egy Boeing 727 utasszállító repülőgép, de az esetet nem neveznénk szerencsétlenségnek. Egy dokumentumfilm készítéséhez, a biztonságunk érdekében vágták földhöz a gépet. A balesetet a Discovery Channel tévécsatorna megrendelésére elkészített Curiosity című filmsorozat mutatja be, amelynek az első epizódját múlt hétvégén adták le az Egyesült Államokban.

A dokumentumfilm azt mutatja be, hogy mi történik egy komoly, de túlélhető repülőgép-baleset során. A filmesek természetesen odafigyeltek az emberek biztonságára, a pilóták néhány perccel a becsapódás előtt ejtőernyővel kiugrottak a gépről, és a helyszínt a mexikói rendőrség és katonaság biztosította.



A különleges kísérlet hiánypótló adatokat szolgáltat majd a repülőgépek biztonságával foglalkozó szakértőknek. A repülőgépet telepakolták érzékelőkkel és kamerákkal, és töréstesztekhez használt próbababákat ültettek le az utasok helyére. A tizenöt próbababa segítségével az is kiderült, hogy egy zuhanás során az utasok milyen hatásoknak vannak kitéve. Az Egyesült Államokban utoljára 1984-ben volt ilyen irányított zuhanás, amikor a NASA végzett el egy hasonló tesztet.

Sajnálatos módon az első osztályon igen rosszak a túlélési esélyek. A felvételek alapján a 188 férőhelyes gépben az első osztályon utazók nagy valószínűséggel mind meghalnának, ezzel szemben a gép közepén utazóknak néhány csontjuk törne el, a gép farában utazók pedig egyetlen kacolás nélkül megúszhatják. Persze a túléléshez az utasoknak is megfelelően kell viselkedniük a becsapódás során.

A teljes dokumentumfilmet idén adják majd le az USA-ban a Discovery Channelen, a brit Channel 4-en és a német Pro 7 csatornán.

Forrás >>>