A Beatles gitárosaként ismertük és szerettük meg. Igazi művészlélek volt, aki nem állhatta a bigott keresztényeket, a zene mellett írt és festett is, és idővel vegetáriánus lett. 1940. október 9-én Liverpoolban látta meg a napvilágot John Winston Lennon, a brit- és a világ popkultúrájának kiemelkedő alakja.


Lennon igazi lázadó volt, akit szarkasztikus humoráról is ismerték. Ezt bizonyítja az 1966-ban a London Evening Standard egyik újságírónőjének adott nyilatkozata:

„A kereszténység el fog tűnni. Megszűnik, megsemmisül. Erről még csak vitatkozni sem vagyok hajlandó. Igazam van, és be is fog igazolódni. Már most népszerűbbek vagyunk, mint Jézus. Nem tudom persze, melyik fog előbb letűnni a színről, a rock ’n’ roll vagy a kereszténység. Jézussal nincs is semmi baj, de a követői ostobák és közönségesek. Ők csavarják ki úgy a dolgokat, hogy az számomra tönkreteszi az egészet.”

Az ügy természetesen hatalmas port kavart, főként az Egyesült Államokban. A középkorhoz hasonló könyv-, CD- és kazettaégetéseket tartottak, és a rádiókban betiltották a számaikat. Később persze Lennon elnézést kért a Vatikántól, és arra hivatkozott, hogy félreértették a nyilatkozatában elhangzottakat. Lecsillapodtak a kedélyek, a Beatles befejezte a turnézást, és stúdiózenekar lett.

Paul McCartney mellett őt tartják a 20. század egyik legbefolyásosabb zenészének mind a mai napig. A hírnév és a turnéval járó stressz azonban felőrölte kapcsolatát első feleségével, valamint fiával való viszonyát. A „Mother” című dalában több utalást is érezhetünk ezzel kapcsolatban.

Befejeződött a turné, John elhidegült az akkori feleségétől, Cynthiától, akitől végül el is vált. Egy londoni galériában találkozott Yoko Onoval, az igazi nagy szerelmével, akivel kapcsolatuk 1968-ban kezdődött. Elválaszthatatlanok voltak, minden idejüket együtt töltötték, Yoko pedig még a lemezfelvételeken sem engedte el szerelme kezét.

A sajtó nem nézte jó szemmel kapcsolatukat, rengeteg negatív felhangú cikk jelent meg Yokóról. Lennon pedig, mivel ez bosszantotta, kiállt a nyilvánosság elé, és közölte, hogy nincs olyan, hogy John és Yoko, mert ők egyek: JohnÉSYoko. Rossz nyelvek Yokót okolják az együttes felbomlásáért, mivel egyesek szerint sok súrlódás volt a tagok között Lennon kapcsolata miatt. A valós ok azonban az volt, hogy menedzserük, Brian Epstein 1967-ben meghalt, és ezek után mindegyikük önálló karriert szeretett volna.




A Beatles feloszlását megelőző két évet már szinte csak Yokóval töltötte, és több fórumon is tiltakoztak a vietnámi háború ellen. Lennon vegetáriánus lett, és az is maradt élete végéig. 1969-ben az álompár összeházasodott Giblartáron. Ezután többször is demonstráltak a békéért. A Yokóval való öszetartozás kifejezésére, Lennon a második nevét Winstonról Onora változtatta.

Szólókarrierjének talán legismertebb darabja az „Imagine”, ami éppen a születésnapján, 1971-ben került a boltokba. Ez lett végül a legsikeresebb szólóalbuma, címadó dala pedig világszerte a béke himnuszává vált. 1980. december 8-án azonban bekövetkezett a tragédia, amire senki sem számított. 

Mark David Chapman neve talán ismerősen cseng mindenki számára. Ezen a napon, a Rolling Stone magazin fotósa készített meghökkentő képeket a házaspárról, a Dakota-házban, ahol éltek. Chapman türelmesen várt a ház előtt. Olvasta a Zabhegyezőt, beszélgetésbe elegyedett egy fotóssal is. Megvárta, míg lejönnek. Lennonék a stúdióba igyekeztek, de Chapmannak, aki látszólag le volt dermedve, John készségesen adott egy autogramot. 

10.50-kor érekezett vissza a limuzin a Dakota-ház elé a házaspárral. A férfi kivárta, míg Yoko kiszáll, majd ismét megszólította John Lennont. Mikor Lennon odapillantott, Chapman ötször lőtte meg. Az egyik golyó mellé ment, de sajnos egy másik eltalálta az aortáját, így a zenész halálát lelte, ott az utcán. Aznap éjjel tömegek gyűltek össze, hogy megemlékezzenek egy ikonról. Másnap pedig a Queen koncertjén Freddie Mercury elénekelte az Imagine-t, majd később egy dalt is írt Lennonnak. 



A Cental Parkban a mai napig látható az Imagine emlékmű. Liverpool repterét pedig 2002-ben John Lennon után nevezték el, és mottójuk: „Above us only sky” („Felettünk csak az ég” – az Imagine című dalból). Ma pedig mi is emlékezünk rá. Aznap a világ elvesztett egy legendát, de mint tudjuk a legendák tovább élnek, mint bármelyikünk.



Fróna Ivett írása
Képek: Wikipédia