Az Országgyűlésben hétfőn elfogadott hulladéktörvény utólagos hatásvizsgálatát javasolja Szabó Máté alapjogi biztos.

Az ombudsman hivatalának csütörtöki közleménye szerint sértheti az egészséges környezethez való alapjogot, ha bizonytalan a közszolgáltatás díjának megállapítása, illetve ha a szolgáltató nem tudja behajtani a díjtartozásokat. A biztos szerint egyrészt a jogalkotó nem vizsgálta kellő időben a jogi szabályozás érvényesülésének gyakorlatát, másrészt úgy vélte: nem dolgozták ki, hogy az önkormányzat vagy az állam álljon helyt a behajthatatlan díjakért.

Szabó Máté megállapításaival a szaktárcához fordult, és utólagos hatásvizsgálatot javasolt.

A parlamentben hétfőn elfogadott hulladékokról szóló törvény szerint 2014-től egységesen - a Magyar Energia Hivatal javaslatának figyelembevételével - állapítják meg a szemétszállítási díjakat. A szemétszállítási díj és díjhátralék, a késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek, így behajtásuk érdekében az adóhatóság jár el.

Szabó Máté ombudsman egy másik közlemény szerint egy veszprémi példa nyomán a hulladékszállítás szabályozottságát is vizsgálta. Az ügyben vita volt arról, hogy egy sorház tartozhat-e családi ház kategóriába és az ott élők rendelhetnek-e konténert. A közszolgáltató vonatkozó jogértelmezése nem felelt meg az önkormányzati rendeletnek, így a biztos kimondta, hogy sérült a jogbiztonság.