Aligha akad korunkban közgazdász vagy politológus, aki a hazánk felvásárlására irányuló egyre erőszakosabb gazdasági törekvések hátterében nem látná, hogy miért is kellenek annyira stratégai erőforrásaink a globális világhatalomnak. Erre a kérdésre adott egyértelmű feleletet a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézete.
 

Noha erre már korábban felhívtuk a figyelmet, mégsem lehet elégszer emlékeztetnünk rá: az említett intézmény honlapján 2011. március 28-án jelent meg Kiss Judit „Mitől robbannak az élelmiszerárak?” című tanulmánya, amelynek elég csak az utolsó bekezdéséből idéznünk:

„Egyértelmű, hogy a jövőben az élelmiszer, akárcsak az előállításához szükséges föld és víz, stratégiai cikké válik: a jövő aranya lesz. Így felértékelődnek azok az országok, ahol ilyen javakkal, illetve az előállításukhoz szükséges tényezőkkel nagymértékben rendelkeznek. A lét a tét!”

Világos a szigorúan politikamentes, garantáltan közgazdasági elemzés végkövetkeztetése: energetikai-logisztikai világközpont a Kárpát-medence, ezt ismerte fel még 2007-ben Simon Perez izraeli államelnök, amikor Tel-Aviv-ban nyilvánosság előtt kijelentette, hogy „Izraelnek példa nélküli gazdasági sikerei vannak, kivívtuk a gazdasági függetlenségünket, s fölvásároltuk Manhattant, Lengyelországot, Magyarországot és Romániát”, most pedig saját újévük alkalmából kiadott üzenetében lényegében ugyanezt ismételte meg, mondván, „a fiatal generáció jelenti számunkra a jövőt, elkötelezettségük, hogy jobb holnapot teremtsenek a zsidók számára mind Izraelben, mind világszerte, ez ugyanis kulcsfontosságú a sikerhez”.

Világos beszéd volt ez is, hiszen, amint folytatta, elsőrendű feladatuk, hogy „a táplálék és vízhiány gondjai ellen a kutatás és fejlesztés eszközeivel” harcoljanak „elképesztő teljesítményeket realizálva”, így aztán választásuk mindenekelőtt hazánkra esik, ahol, amint az idézett akadémiai tanulmány fehére-feketén leszögezte, az élelmiszer, a föld és a víz lesz a nem is olyan távoli jövő aranya.