Ellenzéki demonstráció a rendszer ellen, békemenet az Orbán-kormány mellett - ez az október 23-i nemzeti ünnep fő iránya. A Fidesz idén sem tart külön nagygyűlést, hanem az állami ünnephez csatlakoznak. A lengyel "vendégek" ismét kiállnak majd a miniszterelnök mellett, a Parlament előtt pedig idén határon túli diákok lesznek az ünnepi statiszták. A Milla 15 órára várja a rendszerrel elégedetleneket a Szabadsajtó útjára.

Az MSZP már ma délután, Kaposváron emlékezik: Nagy Imre szülőházától fáklyákkal vonulnak a mártír miniszterelnök szobráig, ahol Mesterházy Attila pártelnök beszél.

Sokféle politikai szervezet hirdetett demonstrációt és megemlékezést a nemzeti ünnep alkalmából. A szocialisták már ma emlékeznek Kaposváron. Délután fél hatkor Nagy Imre szülőházától fáklyákkal vonulnak a mártír miniszterelnök szobrához, ahol Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Harangozó Gábor, a párt Somogy megyei elnöke beszél.

Holnap reggel 9-kor Mesterházy Budapesten, a Nagy Imre Emlékháznál, 10.15-kor pedig Horváth Csaba, az MSZP alelnöke és Kunhalmi Ágnes, az elnökség tagja a 301-es parcellánál koszorúz. Délelőtt Büszkeség és tisztelet címmel emlékezik az 1956-os forradalomra a szocialista párt. A Táncsics Mihály Alapítvánnyal közös rendezvényt Szabó Vilmos, az alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg, majd Orosz István történész, egyetemi tanár, volt szocialista országgyűlési képviselő személyes megemlékezését követően Ripp Zoltán történész, illetve a pártelnök-frakcióvezető beszél.

Miután az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) korábban több mint száz évre lefoglalta megmozdulási helyszíneként a Szabadsajtó útját, azt mindenki tudta, hogy október 23-án is oda várják az Orbán-kormánnyal elégedetleneket. Juhász Péter, a csoportból frissen megalakult szervezet elnöke most is azt jelentette be: a 15 órakor kezdődő tüntetésre senki nem vihet pártjelképeket, és a pártok politikusai sem szólalhatnak fel.

Később kiderült, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom az eredeti tervekkel ellentétben nem tart külön demonstrációt az ünnepen, hanem az összefogás jegyében a Millához csatlakozik, illetve Bajnai Gordon volt miniszterelnök várhatóan ott jelenti be, hogy az általa alapított új egyesület együttműködik majd egyebek mellett a Millával és a Szolidaritással. Juhász a napokban elmondta, a demonstráción rajta illetve Bajnain kívül beszélni fog mások mellett Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke, Tamás Gáspár Miklós író, Balavány György újságíró és Lovas Nagy Anna a Nők lázadása elnevezésű csoporttól. Az egyesület Facebook-oldalán az olvasható, hogy új társadalmi szövetség programját hirdetik meg a tüntetésen. "E szövetség legfontosabb célja, hogy az ahhoz csatlakozó polgárok közreműködésével lerakjuk az új magyar köztársaság alapjait" - írták.

A Szolidaritás október 23-án 14 órára a Clark Ádám térre várja a demokratikus ellenzéki erőket, hogy onnan együtt vonuljanak a Milla megmozdulásra. Kónya a napokban az ATV-nek kijelentette, jobban örülne ugyan, ha magyar zászlókkal érkeznének a demonstrálók, de őket sem az MSZP, sem az LMP, illetve a DK jelképei nem zavarják. Véleménye szerint az a lényeg, hogy a nemzeti ünnepen minél többen legyenek az utcán azok, akik kormányváltást akarnak. A Szolidaritás társelnöke úgy véli, a demokratikus ellenzéknek erőt kell mutatnia.

Az MSZP mindenkit arra biztat, menjen el a tüntetésre. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető azt mondta, a szocialisták minden olyan demokratikus megmozdulást fontosnak tartanak, amely az Orbán-kormány leváltását sürgeti. Botka László, a párt választmányának elnöke Facebook-oldalán azt írta: minden ellenzéki megmozdulást támogatni kell. Hozzátette: a szocialista párt nélkül nincs kormányváltás, de nekik azok támogatására is szükségük van, akik korábban úgy gondolták: a Fidesz és az MSZP "egykutya". Arra kérte az MSZP szimpatizánsait, minél többen menjenek el a Milla-tüntetésre és jelezzék, "sokan vagyunk és elegen is leszünk!".

Bár az LMP hivatalosan nem vesz részt a demonstráción, a párt fővárosi szervezete pénteken azt kérte tagjaiktól és szimpatizánsaiktól, hogy magánemberként legyenek ott. Két LMP-s képviselő: Scheiring Gábor és Dorosz Dávid már tudatta, hogy elmegy a Millára.

A Fidesz idén sem tart külön nagygyűlést október 23-án, hanem az állami rendezvényhez csatlakoznak. Orbán Viktor 16 órakor beszél a Kossuth téren, a kormánypárt oda várja a szimpatizánsait. A Békemenet Egyesület a múlt héten jelentette be: a nemzeti ünnepen ismét útnak indulnak, hogy megvédjék a miniszterelnököt és az "adós-rabszolgaság" ellen tüntessenek. (Olvasóink beszámolói szerint a menetre automata telefonhívásokkal is toboroznak; a vonal másik végén Dörner György, az Újszínház igazgatója előre felvett szavai biztatják a lakosságot a részvételre).

A menet, amelyben ott lesznek a kormány mellett következetesen kiálló lengyel Jog és Igazságosság párt tagjai, 14 órakor indul a Széna térről a Margit körúton, majd a Margit hídon keresztül a Nyugati tér érintésével a Kossuth térre, ahol meghallgatják majd Orbán Viktor beszédét. A Országház előtt Orbán statisztáiként vélhetően azok a határon túli középiskolások is ott lesznek, akik a Rákóczi Szövetség szervezésében érkeznek Magyarországra. A szövetség nemcsak az állami ünnepségre utaztat 2000 középiskolást Budapestre. Mellettük még 1000 határon túli diákot hoz a szervezet, akik október 22-én délután a Műegyetemnél meghallgatják mások mellett Hende Csaba honvédelmi minisztert, azt követően pedig a fáklyás menettel a Bem térre kell vonulniuk.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke holnap 13.30-kor az Egyetem téren beszél és nem megy el a Milla tüntetésre, mert úgy véli, ha Bajnai "az ellenzéki együttműködés meghirdetését tervezi, akkor nagyon rossz színpadot választott".

A Jobbik a Milla tüntetésével egy időben, 15 órára várja híveit a Deák téren. A szélsőjobbos nagygyűlésen felszólal Vona Gábor pártelnök, illetve Morvai Krisztina, párt EP képviselője.

A Műegyetemnél kezdődik a központi emlékezés

Ma a Műegyetemnél tartott megemlékezéssel kezdődik az 1956-os forradalom tiszteletére rendezett állami ünnepségsorozat. Délután 3-kor a kormány nevében Hende Csaba honvédelmi miniszter beszél, majd elindul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre, onnan pedig a Kossuth térre, ahol 19 órakor fellobban majd a Forradalom lángja. Holnap reggel 9 órakor a Kossuth téren a nemzeti lobogó felvonásával kezdődik a megemlékezés, ezt követően egész napos programok lesznek a téren, az Országházba pedig ingyen bárki beléphet. Orbán Viktor 16 órakor mond ünnepi beszédet a Kossuth téren, majd a Ghymes együttes ad "Szabadság koncert" a Parlament előtt.

"Menekülőutak"

Tizenegy helyszínen is tartanak a fővárosban tüntetést vagy megemlékezést az '56-os forradalom 56. évfordulóján, ennek alkalmából - mivel a rendezvényeken jelentős tömeg várható - a rendőrség a honlapján tette közzé, merre javasolt elhagyni a helyszíneket. A legnagyobb tömegre persze a Milla demonstrációján lehet számítani a Szabad sajtó útján, melyet a tüntetés végén az Erzsébet hídon Buda felé, a 3-as metróval a Ferenciek tere megállón át, vagy a 2-es villamossal a Boráros tér irányába célszerű elhagyni.

A Demokratikus Koalíció Egyetem téri rendezvényét - noha a párt várhatóan csatlakozik a Milla tüntetéséhez - a 3-as metróval a Kálvin téri megállóból, vagy a 47-es, 49-es villamossal a leg könnyebb elhagyni. A Deák Ferenc téren bármelyik metróval lehet távozni a Jobbik megemlékezéséről, míg az Orbán Viktor beszédéhez a Kossuth térre vonuló Békemenet résztvevői a Jászai Mari tér irányába, vagy a Margit-híd és Dráva utca között parkoló helyi járatos buszokkal a Pesti alsó rakpart irányába indulhatnak haza.