Semmi oka nincs a kormányzatnak arra, hogy optimista legyen a várólisták internetes élesítése miatt, ugyanis hiába a nyilvánosság, egyre több idő telik el a különböző kúrákig. 

Az ellátórendszer újraszervezésének júliusi időpontjától működik élesben az országosan koordinált intézményi várólistarendszer" - jelentette be Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár a kormány honlapján látható videointerjújában, írja a hvg.hu. Csakhogy a lap szerint semmi okot nem ad a kincstári optimizmusra a várólista internetes "élesítése". (Még 2006 végén, Molnár Lajos akkori egészségügyi miniszter kezdeményezésére született kormányrendelet arról, hogy az egészségügyi intézmények kötelesek várólistát vezetni, nyilvánossá téve az addig megismerhetetlen, legfeljebb kórházi osztályonként és orvosonként, határidőnaplókban vezetett műtéti előjegyzési időpontokat.)

A kórházak havonta jelentik, mennyit kell várni 19 különféle - nem sürgősségi, hanem előre tervezhető - operációra. A lista a sérvműtéttől a diagnosztikus célú szívkatéterezésen át a csípőprotézis-beültetésig ad tájékoztatást arról, hol mikor kerül sorra a beteg. A 2012. júliusi ágyszámcsökkentés és struktúraátalakítás azonban csak nem akar megmutatkozni a listák rövidülésében. A HVG-nek sikerült megszereznie az interneten már nem hozzáférhető egykori várólistákat, melyekből kiviláglik mára egyes kórházakban drasztikus megnyúlt a várakozási idő.

Vannak olyan megyei kórházak, amelyekben három évet kell várni egy térdprotézis beültetésére, két év alatt nem távolítják el a szürke hályogot, az Országos Gerincgyógyászati Központ pedig 2016 harmadik negyedévére ígér gerincstabilizáló műtétet. Varga Péter Pál, az intézmény igazgatója a HVG kérdésére elmondta, hogy az OEP a több millió forintos műtétek árának csak a töredékét állja, így kénytelenek visszafogni a deficitet termelő operációkat. Ráadásul állandósult probléma, hogy a megműtött betegek 6-8 hétig náluk nyomják az ágyat, mivel a speciális mozgásszervi vagy onkológiai rehabilitációra - bár az a várólista-nyilvántartásban nem szerepel - egyszerűen sehol sincs hely.

A diagnózis egyértelmű: rosszabbul élünk, mint négy éve. A HVG-nek sikerült megszereznie az interneten már nem hozzáférhető egykori várólistákat, amelyeket a mostanival összevetve látható, hogy a 2008–2009-ben botrányosan hosszúnak mondott, OEP-vizsgálatokat és ellenzéki kritikákat egyaránt kiváltó várakoztatás egyes kórházakban azóta drasztikus megnyúlt (lásd táblázatainkat). Vannak olyan megyei kórházak, amelyekben három évet kell várni egy térdprotézis beültetésére, két év alatt nem távolítják el a szürke hályogot, az Országos Gerincgyógyászati Központ pedig 2016 harmadik negyedévére ígér gerincstabilizáló műtétet. Varga Péter Pál, az intézmény igazgatója a HVG kérdésére elmondta, hogy az OEP a több millió forintos műtétek árának csak a töredékét állja, így kénytelenek visszafogni a deficitet termelő operációkat. Ráadásul állandósult probléma, hogy a megműtött betegek 6-8 hétig náluk nyomják az ágyat, mivel a speciális mozgásszervi vagy onkológiai rehabilitációra – bár az a várólista-nyilvántartásban nem szerepel – egyszerűen sehol sincs hely.