Október havának kezdetén lettünk figyelmesek a Webkastély online verseny felhívására, melynek célja az elhanyagolt vagy nem megfelelően karbantartott, eseményekben szegény régi kastélyok, kúriák megismertetése a nagyvilággal, illetve értékes programok beindítása ezen műemléképületekben. A közös tenni akarás és a kalandvágy érlelte meg bennünk (egykori Sapientiás és jelenlegi Corvinusos diákokban) azt a döntést, hogy részt vegyünk ezen a rendkívül izgalmasnak  ígérkező versenyen, ahol nem csak a versenyszellem hajt bennünket, hanem a tudásszomj is meg a móka.
Választásunk a Zsögödi Mikó Kúriára esett, ezt a régi udvarházat fogadtuk jelképesen örökbe arra a 6 hétre, amíg a vetélkedő zajlik. Ennek az épületnek az első írásos említése 1677 február 2-ra datálható, erre utalnak azon adás-vételi szerződés sorai, melyek ebben az épületben íródtak (a Sepsiszentgyörgyi Állami Levéltárban található ezen okirat).

Első próbánk egy Őszi Nagy Takarítás megszervezése volt, hiszen a kúria udvarának rendezését kellett teljesíteni. Annak rendje és módja szerint meghírdettük az eseményt a csapatunknak létrehozott közösségi oldalunkon, felszerelkeztünk a szükséges eszközökkel (seprű, gereblye miegymás) és jókedvűen levonultunk a célponthoz. Itt a 18 fős "vendégsereg" alaposan kivette a részét a munkából, melyet zsíros kenyérrel és forró teával háláltunk meg. Az izmokat megdolgoztattuk, a rendetlenkedő bendőket elnémítottuk, így egy kis történeti ismertetésre is sort kerítettünk. Egy PPT-os bemutató segítségével mutattuk be a jelenlévőknek a kúria általunk feltárt fontosabb történeti mozzanatait.

Következő próbatételünk a közelebbi múltba való keresgélésre buzdított, ugyanis a kommunizmus idején történtekre kellett fókuszálnunk. Szerencsére élnek még azok az emberek akik ezen időszakban a kúria területén létrehozott bútorgyárban dolgoztak és meséltek nekünk a letűnt korszakról. Valósággal megelevenedtek a régi mindennapok, ahogy meséltek az öregek és néha úgy éreztük mintha álomban lebegve mi is ott lennénk és élőben szemlélnénk az eseményeket. Sajnos ez az időszak sok rombolással is járt, több épületet is elbontottak az új üzemcsarnokok építése miatt. Értékes gyűjteményre bukkantunk a továbbiakban a kúria egyik szobájában, amikor is egy doboz régi fénykép került elő, amelyek a régi épületekről és az új építkezésekről készültek.

Harmadik próbaként azt a közös pontot kellett megtalálnunk ami régen és most is létezik a kúriában illetve a benne zajló életben, így mi a korabeli zenés esteket hívtuk életre és meghirdettük az "Időtlen idők szólamai" nevű zenés estet. Erre az eseményre berendeztük a kúria nagy termét, melyet a nagyanyáink féltett ereklyéivel (csészék, terítők, poharak, fényképek, gyertyatartók stb.) diszítettünk ki. Korabeli ruhákba öltözve hallgattuk a művészeti iskola diákjainak zongora és fuvola koncertjét, miközben a vendégeknek rövid történeti ismertetőt tartottunk és próbáltuk feleleveníteni a régmúlt időket.

Utolsó próbaként egy képregényt kell készítenünk a kúria egyik fontos eseményéről. Az 1800-as évek végén zajlott, általunk a "Székely puccs kísérletnek" elnevezett eseményt próbáltuk felidézni. Történt ekkor ugyanis, hogy az oroszok a törökökre akartak támadni Moldva területén áthaladva és a székelyek egy része szervezkedni kezdett a Moldvában lévő vasúti híd felrobbantása érdekében. A képregényünk arról szól, hogy mi történt amikor a kúria akkori lakója, Mikó Bálint országgyűlési képviselő megtudta ezt a dolgot és jelenteni kellett ezt a Habsburg birodalomnak, valamint nyomoztatnia kellett.

Mindezek mellett kaptunk egy állandó próbát is, egy idővonal (timeline) készítése formájában, melyre a kúriával kapcsolatos eseményeket kell felvinni a kezdetektől napjainkig. Az egyes próbákra közönségszavazatokat is kell gyűjteni Like (Tetszik) formájában, melyet minden szerdán este 8 órakor zárolnak az aktuális próbákra szóló szavazatok összeszámolásával. Csapatunk jelenleg a 2-ik helyért harcol. Többet is megtudhatnak a Mikó Udvaroncok csapatáról a http://webkastely.transindex.ro/?versenyzo=34&Mik%C3%B3%20Udvaroncok oldalon a bejegyzések menüpont alatt, illetve itt segíthetnek bennünket a támogató szavazataikkal, megjegyzéseikkel.

Az egyes eseményekről készült beszámolóink a következő linkeken érhetőek el:

Őszi Nagy Takarítás:
Kapcsolódó videók:

A kommunista kúria utáni kutakodásaink viszontagságai:
Kapcsolódó videó:

Időtlen idők szólamai:
Kapcsolódó videók:

Idővonalunk: