Martonyi János külügyminiszter szerint Magyarország és Románia folytatja a partnerségi együttműködését, és tovább is akarják fejleszteni, ebben egyezett meg román kollégájával hétfőn. 

A tárcavezető megbeszélést folytatott román partnerével, Titus Corlateannal, majd a tárgyalás után tartott közös sajtótájékoztatójukon kiemelte, az elmúlt hónapokban „érzékeny szakaszba kerültek” a két ország kapcsolatai, emiatt „többen éreztük úgy, hogy veszélybe kerülhetnek” az utóbbi években elért eredmények. Magyarország és Románia kapcsolataiban azonban továbbra is a közös érdekeknek kell meghatározónak lenniük – mutatott rá. 

 Titus Corlatean emlékeztetett: a két ország tíz éve írt alá stratégiai partneri nyilatkozatot, és „minden viszonylatban” meg kell erősíteni ezt az együttműködést Magyarország és Románia között Orbán Viktorral is találkozott Corlatean A magyar miniszterelnök hivatalában fogadta a román külügyminisztert és államtitkárát – olvasható a Miniszterelnökség közleményében. A megbeszélésen részt vett Martonyi János, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Románia budapesti nagykövete is. A román fél köszönetet mondott Magyarországnak az országa schengeni csatlakozásához nyújtott folyamatos támogatásért. 

A tárgyalópartnerek kifejezték szándékukat, hogy a fontos európai kérdésekben – így a többéves pénzügyi keret, a kohéziós források, valamint a közös agrárpolitika ügyében – a két ország közös érdekeit szoros együttműködésben képviselik. Megállapították azt is, hogy Közép-Európa energiabiztonsága közös stratégiai érdeke a két államnak, ezért gyors előrehaladást szeretnének elérni az AGRI-, valamint a Nabucco West-projektben egyaránt. 

A magyar fél szorgalmazta új határátkelők megnyitását annak érdekében, hogy az egymáshoz szervesen illeszkedő határ menti gazdasági régiók újra működőképesek legyenek. Magyarország számíthat Romániára Magyarország számíthat Romániára és Románia is azt reméli, hogy továbbra is számíthat Magyarországra – mondta Bogdan Aurescu külügyi államtitkár a Hotnews.ro közéleti portálon péntek este megjelent interjújában, Németh Zsolt előző napi nyilatkozatára reagálva. 

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a román külügyminiszter budapesti látogatásáról szólva a Népszabadságnak adott interjúban kifejtette: Magyarország szeretné világosan látni, hogy számíthat-e a román kormányra, készen áll-e Bukarest az elmúlt években felépített kapcsolatrendszer fejlesztésére, továbbá arra, hogy „a térségbeli szolidaritás talaján” maradjon. Konfliktusok Romániában Az utóbbi időben több konfliktusos helyzet is kialakult Románia és hazánk között, mint például a Nyirő-ügy vagy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának ügye. A Székely Mikó Kollégium miatt is komoly viták alakultak ki.