Guatemalában kutakodó régészek egy ókori maja harcos királynő sírját fedezték fel, melyben jáde ékszerek és más tárgyi leletek vethetnek fényt a régen eltűnt civilizációra.

Guatemalai és amerikai kutatók a hetedik században uralkodó Kalomt'e K'abel királynő maradványait a Perú-Waka ásatási helyszínen tárták fel, az ország északi részén.

A sírban csillogó jade ékszereket, és egy apró alabástromtégelyt találtak, amelyet egy idős nő arcképe díszít, belevésték a királynő nevét is, így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a királynő sírját találták meg.

El Perú-Waka maja városában a sírhely feltárása majdnem egy évtizede zajlik. Számos olyan leletet találtak, amely magas rangú nő sírhelyére utalt, és a régészek első számú jelöltje K'abel volt. Az alabástromtégely megerősítette ezt az elképzelést.

A maradványokat júniusban fedezték fel, a szakembereknek azonban csak mostanra sikerült igazolniuk a királynő azonosságát. A közép-amerikai országban számos piramis és rom őrzi az ősi maja civilizáció emlékét, mely a Kr. u. 250-900 közötti időszakban virágzott, és a mai Hondurastól Mexikó középső részéig terjedt.

K'abelt a kései klasszikus időszak legnagyobb uralkodónak tartják, aki férjével K’inich Bahlam királlyal legalább 20 éven át (Kr. u. 672-692) volt hatalmon. A temetkezési kamrában talált kerámiaedények és egy sztélé vésetei, valamint a maradványok mellett talált vörös tüskésosztriga-héj szintén arra utalnak, hogy a sír K'abelé.

A történészek úgy hiszik, K’abel Calakmul felett uralkodott. Eme maja közösség gyakran háborúzott El Zotz király birodalmával, Tikallal – Mexikó déli határánál fekszik -, ahol a jó állapotban fennmaradt romok ma népszerű turistalátványosságok.

Az ókori maja vezetők beazonosítása az ásatási helyeken gyakran igazi kihívás. Míg az uralkodók síremlékét sokszor hieroglifák és képek díszítik, a pontos nevek megállapítása igen nehéz – mondják a kutatók.