Magánrepülőgéppel utazva Orbán Viktor kevesebb mint három óra alatt elköltött annyi pénzt, amennyiért egy átlagosan fizetett pedagógus nyolc évig dolgozik. A kormányfőnek közpénzen ugyanis 13 millió forintért béreltek repülőgépet azért, hogy az Európai Néppárt bukaresti kongresszusáról időben eljusson Brüsszelbe, az uniós csúcsra.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, a magángépre azért volt szükség, mert menetrendszerinti járattal Orbán nem ért volna át időben Belgiumba. A kormányfő még szerdán - a második Matolcsy-csomagról döntő kormányülés után - utazott Bukarestbe, hogy részt vegyen az Európai Néppárt kongresszusán, ahol beszédet is mondott, a híradások szerint keményen bírálva a szocialistákat, mondván: ha rajtuk múlott volna, a Szovjetunió még ma is létezne.
  most az Orbánnal a magángépen utazó Szijjártó Péter egyébként 2006 őszén még élesen bírálta Gyurcsány Ferencet, amiért a kormányfő hivatalos luxemburgi útjára - melyen a konvergenciaprogramot mutatta be - ötmillió forintért béreltek különgépet. Pedig az összeg nem csak a mostani 13 milliós kiadás mellett törpül el, hanem jóval kevesebb annál a 32 milliónál is, amennyit az első Fidesz-kormány idején költött a kormány Orbán egy másik, sokat vitatott utazására. A kormányfő 2002-ben 32 millió forintért bérelt gépen utazott Bostonba, hogy az amerikai Tufts Egyetem ünnepségén átvegye díszdoktori címét. Az Orbán-kormány egyébként az 1998-2002-es ciklusban összesen ötvenszer bérelt magángépet, amire összesen 464 millió forintot fizetett ki a költségvetés.

Eközben a magángép áránál is többért, összesen bruttó 18,5 millió forintért küldte ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az 5. osztályos általános iskolások részére a Nemzeti Hitvallás, illetve a 8. osztályos diákok számára a Magyarország Alaptörvénye zsebfüzeteket Kerényi Imre, a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásáért felelős miniszterelnöki megbízott  rendelte meg a magyar történelem nagy pillanatait idéző festménysorozatot is, és ő találta ki az alkotmány asztalát, nemrég pedig útjára indította a Nemzeti Könyvtár sorozatot.