Bajnai Gordon visszatérése a politika színpadára a Haza és Haladás blogon elkövetett bejegyzése óta csak keveseknek okozhatott meglepetést. Akkor az Amerikai Fiú blogján azt írtam, hogy Bajnai lehet az ország következő miniszterelnöke. Ezt tartom is, mégpedig azért, mert jelenleg jelenleg nem ismerek olyan politikust aki Orbánnal szemben eséllyel indulhatna, aki megfelelő erő felvonultatására lenne képes a kétharmad ellen.

Bajnai mögé elvileg az ellenzék széles rétegei befarolhatnak. Bajnai vállalható a balosok, a szocialisták, a tőkések, a liberálisok, a simán Fidesz ellenesek és a kiábrándultak listáján is, sőt a magyar technokrata még az aktuális nemzetközi igényeket is maximálisan kielégíti.

A várva várt karizmatikus -esetleg éppen a zéró karizma miatt elfogadható- vezető megjelenése és a kampánynyitójának helyszíne a tapsvihar és tüzijáték kombó helyett tovább osztja az ellenzék töredezett sorait.

Lánczi Tamás megfogalmazása szerintem igen találó:

Bajnai Gordon sereg nélküli vezér - mondta az InfoRádió által megkérdezett politikai elemző. Lánczi Tamás szerint a következő hónapok a volt kormányfő és Mesterházy Attila látens párharcáról szólhatnak. - "Bajnai Gordon egy sereg nélküli vezér" - Inforádió
Az összellenzéki vezér posztjáért vívott Mesterházy - Bajnai párharcot viszont finoman szólva is nettó hülyeségnek tartom. Mesterházy maximum egy cirkuszi porondmester állásáért folytatott küzdelemben állhatna fel Bajnai ellen, és akkor is elbukna. Lehet, hogy Bajnai nem rendelkezik egy államférfihoz méltó karizmával, Mesterházyt azonban egy akkora szerencsétlenség aura veszi körül mint ide a hold. Az aki Mesterházyt akarja futtatni az ellenzéki erők csapásmérőjeként - ha nem is tudatosan - de Orbán Viktornak dolgozik.

Bajnait sokra tartom. Fontos szerepe lehetne az ellenzéki együttműködés létrehozásában, Orbán leváltásában, a leendő kormányzásban. Most sokak meglepetésére szónok lesz a Milla tüntetésén. Ellentmondásos helyzet. Ha Gordon a Milla élére akar állni, akkor ez teljes tévedés. Ő nem osztozhat a múlt eltörlésének, az MSZP és a DK megbélyegzésének politikájában. Ha meg az ellenzéki együttműködés meghirdetését tervezi, akkor nagyon rossz színpadot választott. Bárhogy is, Bajnai mostani döntése több, mint ellentmondásos, hajlok rá, végzetes stratégiai hiba. - A Milla és Bajnai - Facebook

Lári-fári!

A saját kampányát már éhségsztrákkal és leszakadt-régió roadshow-val megkezdő Gyurcsány hangvételében némi sértődöttséget érzékelek. Ferencünk valószínűleg jobban örült volna ha Bajnai a nagy visszatérésre egy DK rendezvény keretein belül kerít sort, némi politikai súlyt kölcsönözve a saját pártjának.

A Millás nyitány, és az óvatos távolságtartás az aktuális ellenzéki erőktől pedig lehet, hogy nem is annyira rossz ötlet, mert ugyan rengetegen kiábrándultak a Fideszből, de sokan emlékeznek még az előző koalíció ámokfutására is, sőt azt gondolom, hogy szép számmal vannak azok is akikből a magyar politikai élet minden aktuális szereplője hányingert vált ki. Bajnai überbürokrataként csinálta azt amit elvállalt, és lopott ahogy kellett. Végzetes hibának semmiképpen nem nevezném azt, ha valaki egy új politikai karrier kezdetén megpróbál tartani némi távolságot az olyan számtalanszor leszerepelt, hiteltelen arcoktól mint például Gyurcsány, akiknek a kritikái pedig csak növelhetik a baloldal szétomlását.