A kormány újabb, közel háromszáz paragrafusból álló adócsomagot készít - derül ki az Origo birtokába jutott előterjesztés-tervezetből. Kivégzik a félszuperbruttót, a házastársaknak sem kellene haláladót fizetni, a fiatalok első lakáshoz jutását segítenék. A cégeknek is kitaláltak néhány egyszerűsítő, könnyítő intézkedést. 

A lap szerint már csak kisebb simításokat végeznek a pakkon, a kormányzati elképzelések szerint a törvényjavaslat még a héten vagy a következő héten a parlament elé kerül. A végső finomításra váró dokumentum javarészt az emberek és a vállalkozások életét megkönnyítő, az adminisztrációs kötöttségeken lazító és ésszerűsítő lépéseket tartalmaz. Viszlát, szuperbruttó! A csomag legnagyobb horderejű és költségvetési kihatású, bő 100 milliárd forintot jelentő eleme az, hogy a személyi jövedelemadóban eltűnik a félszuperbruttósítás (a havi 202 ezer forint feletti jövedelmet fel kell most szorozni 1,27-tel, az így növelt összeg az adóalap), így jövőre mindenkire 16 százalékos szja-teher vonatkozik. 

Az Origo azt írja: jövő januártól nem csak az egyenesági rokon (gyermek, szülő), hanem az örökös házastársa is értékhatártól függetlenül illetékmentességben részesülne. Az egyenes ági rokonok között az ajándékozás is illetékmentes - ezen nem is változtatnak. A jelenlegi sávos, az öröklés / ajándékozás tárgyát is figyelembe vevő rendszer helyett jövőre az öröklési és ajándékozási illeték általános mértéke egységesen 18 százalék lesz, lakástulajdon esetén ennek a fele. Az első lakáshoz jutó 35 évnél fiatalabbak a mostani 8 helyett 15 millió forintos értékhatárig kapnak illetékkedvezményt: a "normál" illeték felét kell fizetniük, a korábbi 40 ezer forintos plafon nélkül. 

A magánszemélyeknél 50, más adózónál 100 ezer forint feletti, legalább 90 napon keresztül fennálló adótartozásnál a helyben szokásos módon az adóhátralékot felhalmozók főbb adatait a többi lakos tudomására lehet hozni. (Az adózás rendjéről szóló törvény 55/B paragrafusa szerint január 1. óta az önkormányzati adóhatóság helyi adó és gépjárműadó vonatkozásában a 10 ezer, magánszemélyek esetében az ezer forintot elérő adótartozással rendelkezők adatait lehet közzétenni az esedékességtől számított tizedik naptól - ez tehát enyhítésnek tűnik.) A cégek életét is megkönnyítenék Azoknak az őstermelőknek, egyéni vállalkozóknak, akik a földet művelik, és legalább öt évig nem adják azt el, nem kell megfizetniük a föld adás-vételhez kapcsolódó illetéket. 

A lap értesülései szerint jövőre rajtuk kívül már a családi gazdálkodóknak sem kell illetéket fizetniük. Növelik viszont az eljárási illetékeket, és több lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék. Jövőre viszont megvalósulhat az egy számlára történő adó- és járulékbefizetés. Nagy könnyebbséget jelenthet az is cégeknek, hogy összegyűjtik az összes önkormányzat helyi szabályait a helyi adókról (iparűzési adó, építményadó, kommunális adó, ingatlanadó). 

A fuvarozók most a gázolaj jövedéki adójából literenként 17 forintot visszaigényelhetnek, de csak negyedévente vagy évente. Ezt a jövőben már havonta megtehetik, vagyis korábban megkaphatják a jussukat. A kizárólag bérfőzést végző szeszfőzdéknek pedig félmillió forint helyett 200 ezer forintnyi biztosítékot kell előre letenniük. További, cégeknek szóló kedvezmény lesz, hogy üzletág átruházásakor nem kell majd áfát fizetniük - írja az Origo.