Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új főtitkára jelezte, hamarosan elkészül egy új szerződés, melynek aláírásával minden Gerevich-ösztöndíjban részesülő sportoló írásban vállalja, hogy magyar színekben versenyez a jövőben.

A MOB pénteki elnökségi ülésén kinevezett, kétszeres olimpiai bajnok korábbi kardvívó a Digisport Reggeli Start című műsorában beszélt arról, hogy a bizottság miként kívánja megelőzni a jövőben az olyan országváltásokat, melyekből az olimpiai utáni időszakban a kajakosoknál több is akadt.

„Van dolga a MOB-nak a kajakosoknál tapasztalt csábítások, országváltások megakadályozásában. Olyannyira, hogy befejezzük egy, már az olimpia előtt körvonalazódó új szerződés véglegesítését, amelyet minden Gerevich-ösztöndíjas versenyzőnek alá kell majd írnia: jogos elvárás azoktól, akikre súlyos pénzeket költ a magyar állam, hogy írásban is vállalják, Magyarország színeiben versenyeznek. Helyes, ha ezeket a kötelezettségeket a MOB rögzíti egységesen, nem szövetségenként. Ez nem röghöz kötés, ez egy jogos elvárás.” - mondta el Szabó Bence.

"Befejezzük egy, már az olimpia előtt körvonalazódó új szerződés véglegesítését, amelyet minden Gerevich-ösztöndíjas versenyzőnek alá kell majd írnia: jogos elvárás azoktól, akikre súlyos pénzeket költ a magyar állam, hogy írásban is vállalják, Magyarország színeiben versenyeznek - mondta Szabó Bence. - Helyes, ha ezeket a kötelezettségeket a MOB rögzíti egységesen, nem szövetségenként. Ez nem röghöz kötés, ez egy jogos elvárás."

„Jogosnak tartom, hogy a kajak-kenu szövetség pénzt kér Janics Natasáért. A MOB is biztosított mindent számára a portugáliai edzőtáborozásakor, teljesítve kívánságait egészen a dadusig. Fazekas Krisztina esetében felvettük a kapcsolatot a Lengyel Olimpiai Bizottsággal, nem fog sikerülni elvenniük az aranyérmünket, a londoni szervezők befogadták a nevezését, ez egy gyenge próbálkozás” - tette hozzá az új főtitkár.


„Egy hete, hétfőn ült le velem a MOB elnöke és kért fel főtitkárnak, miután hosszan egyeztetett Molnár Zoltánnal. Előtte hétvégén már felvetette, elvállalnám-e, de ennél hosszabb előélete számomra nem volt ennek a váltásnak. A korábbi zuhanyhíradókkal nem foglalkoztam, nagyon jó volt a munkakapcsolatom sportigazgatóként az elődömmel” - mondta Szabó kinevezése előzményeiről.

A főtitkár új feladataival kapcsolatban beszélt arról is, hogy több olyan változtatás lesz, amely érdekeket fog sérteni, amely konfliktusokkal jár majd. "Borkai Zsolttal van egy-két elképzelésünk a MOB és a magyar sport átalakításáról. Így például rendet kell tenni az utánpótlás-programokban az edzők feladataiban. Lesznek érdekellentétek, konfliktusok, de tiszta viszonyokat akarunk teremteni. Racionalizálni kell az utánpótlás finanszírozását is, s át kell csoportosítani pénzeket a TAO-sportágaktól a TAO-ba nem tartozókhoz - ez is sért majd érdekeket" - jelezte a feladatokról.

„Nem tudom, ki lesz a MOB új sportigazgatója, olvastam a feltételezést, hogy Kemény Dénes. Ő felhívott a hétvégén, jóban vagyunk, kérdezte, honnan származott az információ, ennyi. Szerintem egyébként ő a vízilabdára koncentrál majd, talán még elnöknek is pályázik, de ezt nem ő mondta nekem” - mesélte Szabó Bence.

Csak ennyi az elvárás: Magyarországot képviselni

Nos, ennek fényében valóban azt kell mondjuk, jogos elvárás, hogy akire éveken át pénzt költ az állam, az lehetőleg ne váltson országot az első adandó alkalommal. A MOB-féle szerződéstervezet részleteiről természetesen nincsen tudomásunk, de feltételezhetjük, nem arról szól, hogy az illető nem költözhet külföldre, nem szerződhet külföldi klubhoz, vagy kizárólag magyar edzővel dolgozhat: a logika azt diktálja, hogy a MOB mindössze annyit kér, az ösztöndíjért cserébe ezek a versenyzők vállalják, hogy a világversenyeken a nevük mellett a piros-fehér zöld zászló legyen.

Ez, ha belegondolunk, nem nagy kérés. A legtöbb sportban semmiképp. A kajak-kenu - amely, mint arra Szabó Bence is utalt, a legfőbb "katalizátora" volt a tervezett változtatásnak - annyiban különleges, hogy ebben a sportban nincsen olyan, hogy nemzetközi verseny, amely nem "válogatott szinten" zajlik. Világbajnokság, Európa-bajnokság, Világkupa, olimpia: a kajak-kenuban (meg még néhány, elsősorban egyéni sportban) ezek jelentik fő küzdőteret, legalábbis a legjobbak számára.

De az ilyen sportokban is azt mondjuk, így kívülről: éljen, eddzen, készüljön ott a sportoló, ahol akar, ahhoz megy férjhez, aki tetszik neki, ott vállal egyéb állást, ahol kap. De ha elindul egy nemzetközi versenyen, akkor a neve mellett zárójelben azt szeretnénk látni, hogy (HUN), amennyiben a magyar államtól kapott ösztöndíjat ahhoz, hogy ő sportolhasson és amellett a polgári életben is előrébb lépjen. Ez tényleg nem nagy kérés. Arról nem is beszélve, hogy egy válogatottban szerepelni nem pénzkérdés, hanem szívkérdés.