Az aranyalma az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcse volt. Páris aranyalmát ajándékozott Aphroditének, akit a legszebb istennőnek tartott. A szürkésfehér piheszőrökkel borított aranysárga, kemény, erős, de kellemes illatú őszi gyümölcsünk, a birsalma vagy körte formáját birskörtének is nevezik. Magyarországon 10-15 fajtáját ismerik. Ha beleharapunk, akkor nem éppen kellemes a fanyar, savanykás íze, de sokféle, rendkívül finom dolgot lehet belőle készíteni.


Faluhelyen a szobákba a szekrény tetejére téve kellemes illatot árasztó birsalmát tettek. Nagyon finom a birsalma sütőben egészben megsütve. Gyermekkorom egyik kedvenc csemegéje volt. Készíthető belőle birsalmalé, befőtt, kompót, birsalmalekvár, birsalmasajt, de likőrt és bort is készítenek belőle. Ízesítésre még a hordós káposztába is tettek néhány cikket. A népi gyógyászat is ismerte a birsalma jótékony hatását.
Száj, garat gyulladásokra, bélproblémákra használták, a magvait köhögés csillapítására és hashajtóként is alkalmazták. A nyers változatában megtalálható az A-, B1-, B2-, C, E és P vitamin és kb. 26 féle ásványi anyag. Családunkban a birsalmabefőtt, a birsalmalekvár és a birsalmasajt nagy népszerűségnek örvend. Ízesítésükre szegfűszeget és pici fahéjat használunk.

Itt van az ideje a birsalma befőzésnek. Mindenki kipróbálhatja, biztosan nagyon fog ízleni!
Birsalmabefőtt elkészítése:
kb. 2 kg szép sárga egészséges birsalma 80 dkg. cukor szegfűszeg pici fahéj fél citrom leve víz
A birsalmákat jól megmosom, csinos, nem túl nagy cikkekre vágom (nem hámozom meg). Egy nagy lábasba beleteszem a birsalmákat és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Amikor már jól forr, beleteszem a cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat is. Csavarok hozzá egy fél citrom levét, hogy a birs megtartsa szép aranysárga színét. Addig főzöm, amíg kellemesen puha nem lesz (ne főzzük szét).

Az előzőleg jól kimosott, száraz üvegekbe szedem a birsalmákat, majd a még forrásban lévő sziruppal felöntöm, hogy jól ellepje a gyümölcsöt (mert a télen még szív magába a léből). Semmilyen tartósítószert nem teszek bele. Gyorsan teszek rá celofánt és pontosan illesztve szorosan, rácsavarom a tetejét. Ezután az üvegeket fejjel lefelé fordítva tálcára rakom és betakarom pléddel, hogy lassan hűljön ki. Másnap, ha már kihűlt, vagy langyos, óvatosan megfordítom és mehet a spájzba.