A kormányfő szerint 2020-ra jön el a Fiatalok Kánaánja, amikor minden kivándorolt haza akar majd jönni. De ha újraválasztását eközben látványosan a nyugdíjasok támogatására alapozza, ki hiszi ezt el neki?

Orbán Viktor tegnap egy televíziós műsorban kijelentette, hogy amennyiben pártja megnyeri a 2014-es választásokat, akkor „hat év múlva Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni". A miniszterelnök kijelentése több szempontból is árulkodó, és a valóságban nem sok jót sejtet a magyar fiatalok számára.

A remény is elveszett

Hogy egyértelműsítsük: a kormányfő szerint Magyarország tíz év múlva lehet csak olyan hely, ahová a fiatalok vissza akarnak térni. Ez pedig két dolgot jelent.

Egyrészt azt, hogy kormányának eddigi politikája nem tette ilyen országgá Magyarországot. Nem csak, hogy nem tette, de emlékeink szerint semelyik előző kormányfőnek nem kellett a fiatalok drámai mértékű elvándorlásának kérdésében hasonló ígéreteket hangoztatnia. A jelenlegi helyzetért természetesen nem kizárólag a jelenlegi kormány felelős, de ahogy távolodunk 2010-től, egyre nagyobb, lassan domináns a Fidesz kormány felelőssége ebben a kérdésben. Az elvándorlás mögött nem elsősorban az áll, hogy nálunk rosszabb a helyzet, mint máshol. Ez ugyanis 2006 óta minden évben igaz volt és ezért kétségtelenül relatíve kisebb részben felelős Orbán Viktor. Hanem az, hogy az elvándorlók számára a remény is elveszett, hogy belátható időn belül idehaza jobb legyen. Ez viszont már nagyon egyértelműen a Fidesz és a kormányfő sara.

Ráadásul szavaival Orbán Viktor, a Fiatal Demokraták Szövetségeként ismertté vált párt vezetője mintegy el is ismerte, hogy rövid távon, vagyis a jelenlegi ciklusban már bizonyosan nem fog olyasmi történni, ami megváltoztatná a fiatalok reményeit. Ha még ő is, aki a pince végén is fényt szokott látni, ilyen egyértelműen lemond a következő évekről, akkor mit tehet az, akinek nem érdeke, hogy minden jelet pozitívnak értelmezzen?

Fiatalok Kánaánja?

De a Fiatalok Kánaánjának 2020-as időzítése egyéb érdekességeket is rejt magában. Ha ugyanis a kormányfő 2014-ben semmi kézzelfoghatót nem tud ígérni a fiataloknak, csak azt, hogy majd bő fél évtized múlva talán megéri nekik Magyarországon keresni a boldogulást, akkor mégis kivel akarja megnyerni a következő választásokat?
A válasz persze nem bonyolult. Míg a fiataloknak semmiféle kézzelfogható, rövidtávú intézkedéssel nem jár a kedvében a kormány, sőt egyre több pénzt von el például az oktatásból, addig a kormányzati kommunikáció nemrég ismét diadalmasan jelentette be a nyugdíjak emelését. És persze a választási regisztráció egyik elkerülhetetlen következménye is az, hogy a politikailag hagyományosan aktívabb nyugdíjasok szavazóereje tovább növekszik.
Mindezekből világosan következik, hogy Orbán Viktor melyik életkori csoport támogatására alapozza országlását.

A jövő így nem fog újra elkezdődni

Ha viszont a nyugdíjasok választják majd újra Orbán Viktort, akkor mennyire veheti bárki is komolyan a tegnapi ígéretet? Különösen úgy, hogy 2020-ra az idősebb korosztályok politikai ereje és érdekérvényesítő képessége még az eddigieknél is nagyobb lesz.

Nehéz elképzelni, hogy akad még olyan ember, aki hisz még abban, hogy az inaktívokra alapozó politikai stratégia csak amolyan taktikai szövetség, és előbb-utóbb visszajön majd a régi, az „igazi" Orbán Viktor, hogy aztán a jövő megint elkezdődjön.
(Bánhalmi János/Népszabadság)