A gyógynövény teák közül a leginkább ismert és legtöbbet használt a kamilla tea. Ha betegek vagyunk, a kamilla tea jó torokfájás ellen, mivel olyan anyagokat tartalmaz, ami megöli a baktériumokat és nyugtatja a nyálkahártyát. 

Emellett enyhíti a gyomor-és bélrendszeri panaszokat és a menstruációs görcsöket. Ha gargarizálunk langyos kamilla teával, az segít a szájban lévő gyulladás enyhítésére, a kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a légúti fertőzések tüneteit. 

 A fekete tea a legkommerszebb ital a teák között, mivel a világ teatermelésének 76%-át fekete tea teszi ki. Csakúgy, mint a kávé koffeint tartalmaz, hatásuk azonban különböző. Ennek oka, hogy más kémiai kötésekben van jelen a teában és a kávéban. A kávéban található koffein már a gyomorban elkezd felszívódni, a tea koffeintartalma csak a bélrendszerben. Így kávéfogyasztáskor gyors, lökésszerű a hatás, tea esetében ez lassú és elnyújtott. 

 A zöld tea a fekete teával ellentétben nem erjesztett, mert nem sokkal a szüret után szárítják vagy gőzölik. A zöld teának számos jó hatása ismert, ennek köszönhető egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fekete teával szemben. Véd a fogszuvasodás, a rák, az érelmeszesedés és más betegségek ellen. Immunerősítő, csökkenti a koleszterinszintet is. 

Ezen felül nem elhanyagolható tény, hogy fogyasztásának nincs ismert kedvezőtlen hatása. A fehér tea íze kevéssé karakteres, mint a fekete vagy a zöld teáé. Kellemes, bársonyos, édeskés íze rendkívül ízletes. Szervezetünkre a fehér tea van a legjobb hatással. Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, így gátolja a sejtek öregedését. Csonterősítő, zsírégető hatású, javítja a koncentráció-képességet.