Tudtad, hogy napi 1 liter víz fogyasztása csak a létfontosságú szerveid, mint az agy, a szív, a tüdő, vagy a vesék normális működéséhez szükséges mennyiséget fedezik?

Ezért ezt a mennyiséget ha tetszik, ha nem, ha szomjasak vagyunk, ha nem, egészségünk érdekében mindenképpen be kell vinnünk szervezetünkbe nap mint nap.

De a dolog sajnos nem olyan egyszerű, mint ahogy az hangzik.

Amikor arra törekszünk, hogy szerveinket elegendő vízzel lássuk el, tekintettel kell lennünk rá, hogy a különböző intenzitású mozgások közben vízvesztés történik.

Ez függ az évszakoktól is, hiszen nyáron erőteljesebben izzadunk, míg télen kevésbé és természetesen függ mindennapi tevékenységünktől. Mennyire végzünk fizikai, vagy akár stresszes munkát, vagy milyen intenzitással végzünk különböző edzéseket.

Minden esetben a vesztett vizet bele kell kalkulálnunk a napi vízfogyasztásunkba, mert az 1 litert ennek függvényében kell tartanunk.

Szerencsére ma már az internet tele van olyan kalkulátorokkal, melyek segítenek nekünk személyre szabottan meghatározni, mikor és mennyit igyunk.

A fentiektől függően az egészséges napi bevitel 2-4 liter között van.

Én 2,5-3 literre esküszöm, ami függ az aktuális évszaktól, az edzés intenzitásától és attól, hogy hányszor edzem egy nap. Alap esetben 2-2,5 litert iszom egy nap, de ezt nyáron minimum 3 literre emelem.

Mikor kisfiammal voltam állapotos 3 liter vizet ittam minden nap, tekintet nélkül a körülményekre. Folyamatosan ittam, még éjjel is felkeltem két alkalommal, pedig őszi-téli-tavaszi időszakra esett a babavárásom.

Kérdeztem is akkor az orvosom, hogy 3 liter vizet iszom naponta, mit szól ehhez. Azt mondta, "Remek!" Tartsam meg jó szokásomat!

Tehát vízre fel! Igyatok naponta minimum 2-2,5 liter vizet!

És ha nem bírod a vizet, vagy unod, nyugodtan válts egy másik típusra. A vizet időnként amúgy is váltani kell, mert az ásványvizek ásványi anyag tartalma nem egyforma. Pont olyan ez, mintha egyoldalúan táplálkoznánk.

Ha egyszerűen utálod a víz ízét facsarj bele citromot és egy kis xillittel, vagy eritritollal, de semmikép nem kristálycukorral édesítve ihatóvá teheted.

Bátrabbaknak ajánlom a lime, menta és édesítőszer remek kombinációjából kikeverhető Virgin Mojito-t is;)

Már nem is olyan unalmas a víz, igaz?