Méltatás és támogatás: elfogadta azOrszággyűlés az Akadémia beszámolóját

2012.10.12.
Méltatás és
támogatás: elfogadta az Országgyűlés az Akadémia beszámolóját Nagy többséggel, 328 igen vokssal, 16 szavazat ellenében, 8 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament az MTA 2009-2010 közötti munkájáról és a magyar tudomány helyzetéről szóló elnöki beszámolót. A bizottsági és plenáris vitákban többen is – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt – magas színvonalúnak, alaposnak, korrektnek, és precízen kidolgozottnak nevezték a dokumentumot.

A legfiatalabb Lendület-nyertes a „One World – One Health” szemlélet követője

2012.10.11.
A legfiatalabb
Lendület-nyertes a „One World – One Health” szemlélet követője A Lendület program idei legfiatalabb nyertese a zoonótikus baktériumok és a Mycoplasmafajok megismerését tűzte ki célul az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvos-tudományi Intézetben működő kutatócsoportjával közösen. Gyuranecz Miklós, a világlátott állatorvos nem csak négy munkatársának tevékenységét koordinálja majd, hanem egy hármas fokozatú biztonsági labor kialakítása is feladata.

Fehérjekutatók eredményeit ismerték el a kémiai Nobel-díjjal

2012.10.10.
Fehérjekutatók
eredményeit ismerték el a kémiai Nobel-díjjal Két amerikai tudós, a 69 éves Robert J. Lefkowitz és az 57 esztendős Brian K. Kobilka kapta az idei kémiai Nobel-díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémián bejelentett döntést meghozó bizottság szerint a két kutató a sejtműködés szabályozásában fontos szerepet játszó G-fehérje-kapcsolt receptorok vizsgálata terén elért eredményeivel érdemelte ki a díjat.

A fény és az anyag közti kölcsönhatás kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat

2012.10.09.
A fény és az anyag
közti kölcsönhatás kutatói kapták a fizikai Nobel-díjat Megosztva, a francia Serge Haroche-nak és az amerikai David J. Winelandnek ítélték oda az idei fizikai Nobel-díjat – jelentették be a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban. Az indoklás szerint a két tudós azzal, hogy az egyedi kvantumrészecskék közvetlen megfigyelhetőségét tönkretételük nélkül demonstrálta, új fejezetet nyitott a kvantumfizikai kísérletek terén.

Orvosi-élettani Nobel-díj a sejtek fejlődésének kutatásáért

2012.10.08.
Orvosi-élettani
Nobel-díj a sejtek fejlődésének kutatásáért A brit John B. Gurdon és a japán Shinya Yamanaka kapta megosztva az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a svéd Karolinska Intézetben, Stockholmban. Az indoklás szerint a két kutató eredményei bebizonyították, hogy az érett sejtek visszaprogramozhatók olyan úgynevezett pluripotens őssejtekké, amelyekből aztán különböző sejttípusok hozhatók létre.

Kínai író kapta az irodalmi Nobel-díjat

2012.10.08.
Kínai író kapta az
irodalmi Nobel-díjat A népmesét és a múltat a jelennel ötvöző, „hallucinatorikus realizmust” megjelenítő műveiért Mo Jen, 57 esztendős kínai író kapta a 2012-es irodalmi Nobel-díjat – jelentették be Stockholmban. A Svéd Királyi Akadémia 2000 után immár másodszor ítélte oda kínai szerzőnek a rangos elismerést.

Az Utazás a koponyánk körül című középiskolai verseny pályázatának leadási határideje 2012. október 21. éjfél!

2012.10.08.
Az Utazás a
koponyánk körül című középiskolai verseny pályázatának leadási
határideje 2012. október 21. éjfél! További információk a címre kattintva olvashatók!