Több ezren megosztották a Facebookon és majdnem 2 millióan látták a Youtube-on azt a videót, melyben egy kisbabát fürdetnek egy kórházi mosdóban, folyóvíz alá tartva és a gyönyörű kisbaba láthatóan élvezi ezt a szokatlan fürdetést. 

Utánajártunk, mit láthattok pontosan és megkértünk védőnőket, nézzék meg a videót szakmai szemmel. 


Először mi sem tudtuk eldönteni, mennyi idős lehet a baba a videón, de a védőnők már az első másodpercekben mondták, hogy pár napos csecsemő lehet, hiszen a köldökcsonkja még jól látszódik. Ennek kapcsán rögtön hozzáfűzték, hogy egy ennyi idős babát bizony nemigen lehetne fürdővízben ennyi ideig áztatni, mert könnyen gombás fertőzést kaphat a baba.

Nézzétek meg a gyönyörű videót!


Az újszülöttet a kórházban Thalasso módszerrel fürdetik, aminek a lényege a nevében rejlik. Thalasso – egy görög szó, melynek jelentése tenger. A Thalasso terápiának pedig a tengervíz az alapja, pontosabban a tengervízben található algák és a tenger más kincsei, többek között: magnézium, cink, vas, szelén és jód.

A videóból az ugyan nem derül ki, hogy ezeket a természetes anyagokat hogyan használják a babánál, hiszen a csapból valószínűleg nem tengervíz folyik.

De szerintünk – és a védőnők szerint sem – ez a lényege ennek a fajta fürdetésnek, amit ez a csöpp baba láthatóan nagyon élvez és teljesen ellazul közben. A lényeg és a szépség talán abban rejlik, ahogy víz és a kéz, szinte a víz mozgását utánozva, végigsimít a baba testén, átadva mindazt a szeretetet és gyöngédséget, amire egy újszülöttnek szüksége van.

Még egy praktikus kérdés felmerülhet, ha megnézitek a videót: vajon nem zavarja-e a babát, ha az orrába megy a víz. nos, nem megy bele az orrába. Hiszen él még a búvárreflex, aminek hatására a légutak elzáródnak. Ez az alapja az úgynevezett csecsemőúszásnak is, amikor ezt az egyébként elmúló reflexet, folyamatos gyakorlással életben tartják.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon létezik-e olyan kórház, amelyben ezt a módszert alkalmazzák az újszülöttek fürdetésére, azt a választ kaptuk, hogy nagy valószínűséggel nem. és, hogy a módszer otthon megtanulható-e, arra pedig ez volt a válasz: “A pontos módszer biztosan nem, de rengeteg szeretettel, odafigyeléssel és gyengédséggel hasonló élményben lehet része bármelyik kisbabának.”


SZM