“A szerelem szerelemmel kezdődik, s a legerősebb barátságból is csak gyenge szerelem fejlődhet – állítja La Bruyére a francia moralista. De vajon így van-e? “A szerelem szerelemmel kezdődik, s a legerősebb barátságból is csak gyenge szerelem fejlődhet – állítja La Bruyére a francia moralista. De vajon így van-e? 

Tény, amikor két ember találkozik, és hosszú ideig csak barátságot ápolnak, felmerül a kérdés, miért éppen most lett szerelem belőle. Nem érezték már az elején, hogy itt többről van szó, mint barátságról? A fordított helyzet még ellentmondásosabb, sokak szerint nem lehet szerelemből barátság, mert egy kapcsolat általában egyoldalúan végződik, és az egyik fél sértetten kerül ki a kapcsolatból, ha nem mutatja is. Elsősorban nem férfiak és nők, hanem emberek vagyunk – mondják, akik úgy gondolják, hogy létezhet barátság nő és férfi között. A barátok nem testi, hanem lelki síkon közelednek egymáshoz. 

Arra vágynak, legyen aki meghallgassa őket, akire számíthatnak, és akinek ugyanezt nyújthatják. Aki előtt nem kell a szokásos férfi-nőjátékot eljátszani, akivel őszintén lehet beszélgetni. Aki olyannak lát, amilyenek tényleg vagyunk. Akivel egyszerűen csak jó beszélgetni bármiről. És ha ez az óhajtott viszony kialakul, teljesen mellékes, hogy a barát férfi-e vagy nő. A szkeptikusok azonban úgy gondolják, az önzetlen barátságot előbb-utóbb megzavarja a két nem közötti erotikus vonzás. Igaz, mindannyian emberek vagyunk, ám nem hagyható figyelmen kívül, hogy a férfi és a nő két pólust képez. A szexuális vonzalom pedig kikerülhetetlen, mert ösztönös. Nagyon ritka, ha az ellenkező neműlelki társak között ez egyáltalán nem merül fel. Leginkább akkor, ha fizikailag mindketten oly mértékben eltérnek a másik ízlésétől, hogy a lelki összhang ellenére sem alakul ki testi vonzalom. Lelki barátságra alkalmasabbak a nők 

A szociológiai kutatások is alátámasztják azt a közvélekedést, hogy a férfi és a nő barátsága ritka, mint a fehér holló. Persze nem teljesen kizárt a vegyes barátság, ha mindkét fél amúgy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban él, s így nem akarnak egymástól semmit. Sajnos azonban az igazán boldog kapcsolatban élő, monogám emberek száma amúgy sem eget verő, annak pedig végképp kicsi az esélye, hogy két ilyen személy találkozzon, akik ráadásul emberileg egy hullámhosszon vannak és csak barátság alakul ki köztük. Annak is fennáll a veszélye, hogy a nő öntudatlanul is alávetett szerepet vesz fel a barátságban. 

A barátság két egyenlő ember kapcsolata, ám egy férfidominanciájú világban, ahol a férfi az erős, a nő a gyenge, ezt nehéz megvalósítani. Még bonyolultabb azok helyzete, akik épp párkapcsolatban élnek, és van ellenkező nemű barátjuk. Kezdetben hiszi, létezik őszinte, szexuális kapcsolatoktól mentes férfi-nő barátság, míg párja nagy valószínűséggel nincs meggyőződve erről. Féltékenysége pedig nem is nélkülöz minden alapot, hiszen hallottunk már olyan történeteket, hogy barátságnak induló kapcsolat vezetett megcsaláshoz, majd szakításhoz, váláshoz. A szexuális vonzalom és a szerelembe esés veszélye mellett nem elhanyagolható szempont, hogy a két nem barátságfelfogása meglehetősen eltérő. Ennek ellentmondóan ugyanakkor sok nő szerint egy férfinak csak egy nő lehet igaz barátja, mert a férfiak egymás közt ritkán képesek megnyílni, megmutatni egymásnak gyengeségeiket. 

 Egy férfinak is szüksége van arra, hogy kételyeit, félelmeit megbeszélje valakivel, és úgy tűnik, erre legjobban egy nőalkalmas. A szorosabb férfibarátságokra sem jellemző, hogy a felek őszintén megbeszélnék egymással szorongásaikat, félelmeiket, gyengeségeiket, érzelmeiket. A férfiszerephez ugyanis hozzátartozik az erő és a magabiztosság, legalábbis annak látszata. Barátsággal kezdődött… Nem minden párkapcsolat kezdete a “szerelem első látásra”, sokszor indul barátságként, majd komoly, mély vonzalom alakul ki két ember között. Sokan azt tartják, hogy ha egy férfi és nő barátként közel kerültek egymáshoz, megvan már a lelki összhang, és elkerülhetetlen, hogy a szerelem, a szex belépjen a képbe. 

A férfiak és nők közötti barátság kérdése meglehetősen problematikus. Ezt talán Karinthy ragadta meg legtömörebben és legtalálóbban: Létezhet-e férfi és nő között igazi barátság? Ha igen, akkor miért nem? Ha a barátságból szerelem lesz mindenképp megváltozik a kapcsolat minősége, és úgy általában minden. Felmerül a kérdés, hogy a barátságból lett szerelemnél megtartható a barátság is? A szerelem nem barátság, mert a barátság általánosan értelmezett fogalmába nem illik bele a szexualitás. A barátság teljességét másképpen értelmezik, sokkal inkább a kölcsönös segítőkészség kapcsolódik hozzá, míg a szerelemhez egyre inkább hozzátapad a másik személyiségének mind teljesebb “kisajátítása”. 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a barátság fogalma és érzése szemben állna vagy szembe állítható volna a szerelemével, de azt igen, hogy határozottan elkülönül tőle. Barátsággal végződött… Mindenkiben ott lakozik a félelem: mi lesz ha szakítunk? “Nem bírnám elviselni, ha nem beszélhetnék vele” szokták mondogatni. Amíg a szakításig eljut két ember, rengeteg dolgon átesnek. Most pedig mindezeken túltéve magunkat, az emlékeket zsebre téve, emelt fővel tovább kell lépni. De tudunk-e mindezek ellenére barátok maradni? Sokak szerint érdemes a párkapcsolat lezárása után barátnak maradni. 

Ebben az esetben már “lejátszották” a férfi-nő műsort, nem motoszkál egyikük fejében sem, hogy “mi lenne, ha…?. Persze általában senki sem örül, ha párja túl szoros baráti kapcsolatot ápol az “előzővel”, hiszen az ördög nem alszik. Ha egyszer bejöttek egymásnak, mi a garancia arra, hogy a tűz már teljesen kihunyt? Néhány komoly akadálya van a szerelemből született barátságnak. A barátsággal nem fér össze az intimitás, és annak ellenére, hogy ez már a múlté, nem lehet olyan könnyen elfelejteni. Amennyire nehéz elfogadni, annyira bonyolult visszahozni a kapcsolatot a normál állapotára, miután valakivel kapcsolatunk volt. Hiába próbál két ex-szerető barát maradni, sosem bízhatnak igazán egymásban. Nehéz elmondani a volt kedvesnek, milyen forró éjszakánk volt a jelenlegivel. 

De azt sem könnyű elmondani, hogy mennyire fáj őt látni új szerelmével. A szakítást követően sokan azt az elvet vallják, hogy minden szálat el kell vágni, és teljesen meg kell szakítani a kapcsolatot az exbaráttal, illetve barátnővel. Vannak, akik olyan haraggal válnak el, hogy sokáig szóba sem állnak egymással, és csak idővel képesek civilizáltan viselkedni, és túllépni a sérelmeken. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy viszonylag kevés olyan pár van, akik az elválás után jó barátok maradnak.”