A Veszprém megyei főügyészség a Mal Zrt.ajkai telephelyén 2010.október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében többek között halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás büntette, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás vétsége miatt emelt vádat tizenöt személlyel szemben ez év januárjában. 

Az első tárgyalási napot szeptember 24-re tűzték ki. A Veszprémi Törvényszéken a vádirat ismertetésével kezdődik el a vörösziszap-per tárgyalása. Az idei esztendőben 25 tárgyalási napot jelöltek ki a büntetőügyre. Érdekesség, hogy az egyik tárgyalási nap szombatra esik. A vádat dr. Fejes Péter korábbi Veszprém megyei főügyész képviseli, aki jelenleg a Győri fellebbviteli Ügyészségen dolgozik. A vádirat szerint a Mal Zrt. egyes munkavállalói üzemeltetési, ellenőrzési, intézkedési mulasztásaik folytán felelősek a vörösiszap katasztrófa előidézéséért és annak következményeiért. 

Az ügyész a vádiratban valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, felső határa halmazati büntetés esetén a felével emelkedik A katasztrófa nyolc ember halálát, 226 ember sérülését idézte elő, és különösen nagy vagyoni hátrányt okozott, a környezetet és a természetet jelentős mértékben károsította. A katasztrófa során tízen vesztették életüket, a vádiratban azért szerepel nyolc ember halála, mert ketten hetekkel később, a kórházban vesztették életüket. 

Az ő haláluk esetében nem volt kimutatható ok-okozati összefüggés a katasztrófával, krónikus betegségben is szenvedtek. A vádiratban megállapított tények bizonyítására tanúvallomások, geotechnikai, műszaki statikai, műszaki technológiai, egyesített hidrológiai-hidraulikai, robbantási, környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási, orvos szakértői, számítástechnikai, hírközlési szakvélemények, áramlástani szakértői tanulmány, tárgyi bizonyítási eszközök, okiratok, részben terhelti vallomások és számítógépes animáció szolgálnak bizonyítási eszközül. A tárgyalásra megidézni kívánt sértettek száma 232, a tanúké 125. 

A tárgyalásról 503 károsultat értesítettek. A nyomozati iratok terjedelme 52. 824 oldal, a vádirat terjedelme 91 oldal, a nyomozás során felmerült bűnügyi költség 40,3 millió forint volt. Három terhelt teljes vagyona, 18 ingatlan és 25 bankszámla zár alatt van. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet öntötte le. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.