Szeptemberben újraindul a Magyar Nemzeti Galéria közkedvelt programsorozata.

MTI - A júliusi Borszerdák sikerét követően új elemmel bővítették a programkínálatot. A havonta egy alkalommal megrendezendő MNG Extra keretében egy-egy neves hazai borász is bemutatkozik. Szeptember 7-én, pénteken este a Borteraszon a villányi Malatinszky Kúria tulajdonosával, Malatinszky Csabával és világbajnok boraival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az érdeklődök a tárlatvezetéseken a bor, a mámor és a művészet  tematikájával, valamint a szeptemberi MNG Extra főszereplőjével, Csontváry Kosztka Tivadarral találkozhatnak. A restaurátori, művészettörténeti és műkereskedelmi szempontú előadások meghívott vendégei: Winkler Nóra, Gippert László és Molnos Péter. 

Winkler Nóra a legdrágább magyar festményről, Csontváry Szerelmesek találkozása című művéről, az általa vezetett 2006-os árverésről, a 230 millió forintos rekord születéséről és személyes élményeiről mesél. Molnos Péter művészettörténész a még mindig megválaszolatlan kérdéseket rejtő Csontváry életműről és a legújabb kutatási eredményekről elmélkedik. Gippert László, a Magyar Nemzeti Galéria főrestaurátorának rendhagyó tárlatvezetése felfedi az egyik legnagyobb magyar festő művein a szakszerű és szakszerűtlen javításokat és retusokat.

Két aktuális időszaki kiállítás is megtekinthető ezen az estén. A londoni olimpia  tiszteletére rendezett Gyorsabban, magasabbra, erősebben című kiállításhoz kapcsolódva a PR-Evolution Dance Company Egy kiállítás szobrai című performansza látható.  Az Újrafestett valóság – Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében című új kiállítást Fürjesi Csaba tárlatvezetésével tekinthetik meg az érdeklődők.