Az idén már harmadszor volt lehetőség a fiatal gazdák indulásának támogatására az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA), több mint 3.300 fiatal gazda adott be támogatási kérelmet.

MTI - Egyebek között ezt tartalmazza Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írásbeli válasza Gőgös Zoltán (MSZP) országgyűlési képviselő kérdésére. A válasz a parlament honlapján olvasható.
A miniszter közölte, a fiatal gazdák összesen 130 millió 820 ezer eurót, 314,58 forint/euró árfolyamon számolva 41,15 milliárd forintot igényeltek. Az igényelt támogatás pontos összege az adminisztratív ellenőrzés lezárását követően áll majd rendelkezésre.
Fazekas Sándor kitért arra is, hogy az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések alapján a 2007/2008. és 2009. évi kérelmezési időszakokban a támogatásban részesült gazdák esetében szabálytalanságok mutathatók ki. "Ezek hátterében az áll, hogy az ügyfelek nem vagy csak részben tettek eleget a jogcímrendeletekben meghatározott kötelezettségeiknek" - közölte a miniszter. Hozzátette: amennyiben a vállaltakat nem teljesítette a fiatal gazda, szankcióra számíthat.
A végrehajtási tapasztalatok alapján a leggyakoribb kötelezettségszegés a működtetési időszak egyes éveire vállalt üzemméret nem teljesítése volt. Vagyis a kiépítendő gazdaság megvalósított üzemmérete sok esetben 30 százalékos mértéket is meghaladóan maradt el a vállalt nagyságtól.
A miniszter szerint a probléma gyökerét a gazdák "saját maguk általi, egyéni belátásuk szerint tett, sokszor nem kellően megalapozott és átgondolt vállalásaiban, időnként a pályázatírói szakértelem hiányában kell keresni. A kommunikációs tervben vállaltak teljesítése szintén hagy némi kívánnivalót maga után" - tette hozzá a tárcavezető.
Fazekas Sándor válaszában jelezte, hogy a forrás-visszakövetelések esetében felvetett probléma már a fiatal mezőgazdasági termelőket tömörítő szakmai szervezet - az Agrya - figyelmét is felkeltette. A kialakult helyzet rendezése érdekében a szervezet — tájékoztatásuk alapján — arra készül, hogy a problémás, a visszafizetést eredményező eseteket összegyűjtse és kiértékelje. A következtetések levonása után, a megfogalmazódó javaslatok ugyanis hozzájárulhatnak a gondok megnyugtató rendezéséhez ezen a területen, "amelyben partnerként kívánunk együttműködni" - hangsúlyozta válaszában Fazekas Sándor.