Több mint ezer gyerek tanévkezdését segítette az Ökumenikus Segélyszervezet tanszercsomaggal Magyarországon, Kárpátalján és Erdélyben.

MTI - Az augusztusban meghirdetett tanévkezdési segélyprogram során több mint 16 ezer hívás érkezett az 1353-as adományvonalra és csaknem 2000 további pénzadomány. A segélyközpont munkatársai a Magyar Posta segítségével az ország különböző pontjaira juttatták el a tanszercsomagokat: az adomány füzetcsomagot, tollakat, ceruzákat, körző- és vonalzókészletet, vízfestéket és temperát, gyurmát, színes ceruzát és filctollkészletet tartalmazott - közölte a segélyszervezet hétfőn az MTI-vel.
A hazai és erdélyi diákok mellett kárpátaljai diákok is kaptak tanszereket: öt beregszászi iskola 20-20 tanulója kapott korosztályának megfelelő egységcsomagot.
A kései iskolakezdéshez alkalmazkodva - szeptember 15. és 18. között - újabb 122 tanszercsomagot oszt ki rászoruló gyermekeknek a segélyszervezet. A Marosvásárhelyen és a környező településeken élő gyermekek között helyi árvaotthonok lakói is kapnak az egységcsomagokból. Marosszentgyörgyön további háromszáz hátrányos helyzetű diák részesül még iskolakezdési támogatásban.
A tanévkezdés, amely a legtöbb iskoláskorú gyermeket nevelő családnak jelentős terhet jelent, a legszegényebbek számára megoldhatatlan feladat. Magyarországon 748 ezer általános iskolás kezdte meg a tanévet, akiknek 14 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű. Mivel jóval több kérés érkezett a központba, mint amennyit a segélyprogram keretei között teljesíthetnének, a rászorultság mellett a beérkezési sorrendet is kénytelenek voltak figyelembe venni a központ munkatársai.
A szeptember 30-ig a 1353-as adományvonalon keresztül érkező adományokat a szervezet a segélyközpontokban élő gyermekek iskolázásának támogatására fordítja.