Zongora- és hegedűvirtuózok fellépésire, valamint ősbemutatókra is számíthatnak azok, akik bérletet váltanak az idei szezonban. Horváth Zsolt, a pécsi együttes igazgatója a szeptember 12-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Pannon Filharmonikusok a 2012/2013-as évadban mintegy százhúsz művészeti eseményt, azon belül hatvan koncertet rendez. 


Ebből negyvenkettőt a pécsi Kodály Központban tartanak, de ahogy az elmúlt tíz évben, úgy ezúttal is fellépnek a budapesti Művészetek Palotájában és vendégszerepelnek Aradon, valamint Zágrábban is. Az igazgató elmondta, az évadnyitó hangversenyt csütörtökön tartják a baranyai megyeszékhelyen, a zenekar a Filharmonikusok rezidens zeneszerzője, Gyöngyösi Levente Pécsi nyitány című műve mellett Bartók Béla és Dohnányi Ernő egy-egy darabját adja elő.

A későbbi koncerteken kivételes vendégművészeket köszönthet a zenekar: Pécsen először lép fel karmesternő a finn Eva Ollikainen személyében és hallható lesz olyan, egyébként is ritkán játszott mű, mint Nyikolaj Csajkin harmonikaversenye. A zongora négy arca című sorozat vendége Frankl Péter, Bogányi Gergely, a török Fazil Say és Ránki Dezső lesz, a vonósokat pedig Baráti Kristóf, a finn Petteri Iivonen hegedűművészek, valamint Várdai István és a francia Jerome Pernoo csellóművészek képviselik. A Filharmonikusok műsorán több bemutató, valamint Pécsen még sohasem játszott mű is szerepel: Primous Fountain amerikai zeneszerző IV. szimfóniájának európai bemutatóját november elején, Fekete-Kovács Kornél hegedű-szárnykürt kettősversenyének bemutatóját november elején tartják. Különleges élményt ígér a zenekar közös fellépése az Oláh Kálmán Trióval, Bacsó Kristóffal és Dés Andrással, valamint az immár hagyományos októberi filmzenei koncert a Casablanca, a Pókember, vagy a Tenkes kapitánya című filmek zenéivel.
Kocsis Zoltán és Beck Zoltán (fotó: Dobó László)

Koprodukciós előadásokon fellép továbbá Szekeres Adrien és Vermes Tímea, Ligeti György Le grand macabre című operája pedig a Neue Oper Wien társulata, a Pannon Filharmonikusok és a Művészetek Palotája együttműködésének köszönhetően Budapesten lesz hallható. A Pannon Filharmonikusok Kocsis Zoltán 60. születésnapja alkalmából köszöntik a muzsikust: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója - aki egyben a Pannon Filharmonikusok állandó vendégkarmestere is - októberben karmesterként, decemberben pedig szólistaként lép a baranyai megyeszékhely közönsége elé.

Horváth Zsolt beszámolt arról is, hogy az együttes gyermekprogramjai is megújulnak. A legjelentősebb változás a Segítség, komolyzene! című beavató sorozatot érinti, amelynek vezetője a könnyűzene világából érkező Beck Zoltán, a 30Y együttes frontembere lesz. A zenekar igazgatója nagy örömmel tudatta azt is, hogy a tavaly összesen több mint 51 ezer fizető vendéget vonzó Pannon Filharmonikus Zenekar vidéki önkormányzati fenntartású együttesként nemzeti zenekar minősítést kapott. Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a státus elnyerése mérföldkő a zenekar életében, amely a Kodály Központban meg tudta mutatni képességeit és a továbbiakban is élvezi a városvezetés támogatását.