A tanulók egyre inkább ki vannak téve a gerinc-bántalmaknak, ugyanis az iskolatáskájuk, amelyet nap mint nap hordanak, túlzottan is megterhelt – állítják az orvosok.

Az ortopéd szakemberek aggódnak amiatt, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a gerincferdüléses esetek száma a gyerekeknél. A szülők pedig elégedetlenek a tantermekben lévő kisszekrények hiánya miatt, amelyekbe a gyerekek tanszereiket tárolhatnák.

Az I.–IV. osztályos tanulók iskolatáskái akár 3 kilót is nyomhatnak – vélik a szülők, akik szerint az egyik legegyszerűbb megoldás ennek elkerülésére a kisszekrények beszerzése lenne. Amúgy is, a gyerekek a könyvek és füzetek mellett a tízórait és az innivalót is a hátukon viszik, amely szintén plusz-súlynak számít.

A szakorvosok hátizsák típusú táskákat ajánlanak az iskolásoknak, amelyek egyenletesen osztják el a súlyt a két váll között, így megelőzik a szkoliózis kialakulását. A gerincferdüléses betegségek egyébként gyerekkorban még orvosolhatók – magyarázzák az ortopéd orvosok, hozzátéve: mivel a szkoliózis a testtartástól függ, a naponta hordott táska jelentősen befolyásolja a gerinc helyzetét.

Mint ismert, Maros megyében közel 95 ezer diák kezdte el a 2012–2013-as tanévet.

marosvasarhelyi.info