Kedden este Mozart és Brahms muzsikája töltötte be a vajdahunyadi Magyar házat és a lelkes közönség szívét. A kolozsvári és marosvásárhelyi filharmónia zenészei hamar bűvöletbe ejtették hallgatóságukat.

– Ez a mai koncert is bizonyíték arra, hogy itt, Vajdahunyadon már nem kell különösebben noszogatni a közösséget, ha zenei eseményt hirdetünk. A Tiberius Vonósnégyes tagjait még kolozsvári tanulmányaim idején ismertem meg, s azóta is tudunk egymásról. Ezúttal ők jelentkeztek, hogy Kostyák Előd gordonka- és Réman Zoltán klarinét-művész társaságában szívesen eljönnének Vajdahunyadra.

A koncert megszervezésére három nap állt rendelkezésünkre, de ez nem jelenthetett akadályt, hiszen elvből nem utasítunk vissza semmi kulturális jellegű ajánlatot. És örömmel láttam a koncert előtti percekben, hogy a teremben minden szék gazdára talált, ami azt jelenti, hogy valós igény van a minőségi muzsikára – mondta Takács Aranka, helyi RMDSZ-elnök, az esemény házigazdája. A közönség pedig valóban nem csalódott. 

A bécsi klasszicista zene két nagy művelőjének klarinét-kvintettjei szívhezszólóan csendültek fel a hegedű, brácsa, gordonka húrjain, amihez különleges tisztaságú klarinét-játék társult. A hallgatóság soraiban szép számmal jelen lévő fiatal helyi zenészek elragadtatással figyelték művésztársaik előadását. – Én természetesen Réman Zoltán játékára figyeltem leginkább. Nagyon tisztán játszott. És a zenészek között érezni lehetett az összhangot, a hangszerek, dallamok párbeszédét. Örvendek, hogy itt lehettem – összegezte koncert-élményét a fiatal dévai klarinétművész, Szőts Szabolcs, aki több előadói díj nyerteseként maga is a kolozsvári konzervatóriumba készül. Takács Aranka ígérete szerint azonban hamarosan neki is, illetve számos fiatal zenésztársának alkalma lesz bemutatkozni a vajdahunyadi közönségnek.

– Szeretnénk rendszeresíteni a klasszikus zenei koncerteket a Magyar Házban. Augusztusban az Eisenmarkt Együttes lépett föl, most a Tiberius Vonósnégyes, és biztos vagyok, hogy a következő hónapokra is akad fellépő, hiszen itt a megyében is olyan kiváló tehetségű fiataljaink, akiket mindenképpen fel kellene karolni és alkalmat adni nekik a bemutatkozásra. És persze számítok a kolozsvári, vásárhelyi, illetve más nagyváros filharmóniáiban játszó zenész társaimra is, akik minden bizonnyal szívesen jönnek ide előadni – mondta Takács Aranka.

Gáspár-Barra Réka
nyugatijelen.com