Bük, szeptember 28 - 29.

Nemrég a Magyar Dal Napján a szombathelyi Fő téren csalt könnyeket a közönség (na oké, főleg a nők) szemébe a Csík zenekar. Szeptember 29-én újra Vasba érkeznek: a büki Szent Mihály-napi forgatag fő attrakciója az ő fellépésük a sportcsarnokban.

A kétnapos népművészeti-népzenei fesztivált hagyományteremtő céllal első alkalommal rendezi meg a város.

Lesz Gasztro-porta elnevezésű főzőverseny, csintekerintő játszóudvar, vásári komédiázás, bohócverseny, családi vetélkedő, kirakodóvásár, történelmi játszóház, rockopera-előadás, utcaszínház, bemutatkoznak vasi kézművesek, kiállítás nyílik fafaragó munkákból, koncertezik az apróságok (és anyukáik) kedvence, az Alma zenekar. Játékos, interaktív gyermekprogramból egyébként többfélét kínálnak a szervezők. 

Az ember élet fordulói című programon a nyugat-magyarországi népszokásokat ismerhetik meg az érdeklődők: többek között a szentcsaládjárást, a rönkhúzást, a regölést, a János-köszöntőt, a pünkösdölőt, a legényavatást, a regrutázást, a kanászválasztást, az aratás és a lakodalom köszöntőit mutatják be a gencsapáti, kapuvári, szanyi, szili és vitnyédi hagyományőrző együttesek. Közreműködik Bognár Szilvia, a Boglya Népzenei Együttes és a kísérő zenekarok prímásai. Vasi és rábaközi táncokból táncház kezdődik, de lakodalmi mulatozáson is részt vehetünk az Ungaresca Táncegyüttessel.