Széchenyi Istvánra emlékeztek a reformkori politikus születésének 221. évfordulóján bécsi szülőházánál pénteken. A koszorúzással egybekötött rövid ünnepségen részt vett az Országgyűlés kéttagú küldöttsége, Répássy Róbert, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium államtitkára. 

Jelen voltak Nagycenk önkormányzata és a Soproni Múzeum képviselői, valamint a bécsi magyar külképviseletek és ausztriai magyar szervezetek vezetői. A parlamentet Vitányi István (Fidesz) parlamenti képviselő és Takács Imre korábbi MSZP-s képviselő, a szocialista frakció tanácsadója, Széchenyi-kutató képviselte. A Bécs belvárosában, a Herrengasséban álló épület előtt a korábbi évekhez hasonlóan Takács Imre, az 1994 óta minden évben megtartott ünnepség kezdeményezője tartott beszédet. 

Hangsúlyozta: "a legnagyobb magyar", Széchenyi István életműve minden kor számára tartalmaz követendő gondolatokat. Máig érvényes útmutatásként emelte ki többek között, hogy Széchenyi igen fontosnak tartotta a hazaszeretet ápolását, a magyarság önbecsülésének megerősítését, azonban megfogalmazta azt is: a hazaszeretet nemcsak a haza dicséretében mutatkozik meg, hanem abban is, ha őszintén feltárjuk hibáinkat. Széchenyi a hibák orvoslását igyekezett elérni, de azt is jól látta, hogy ehhez a lelkesedés nem elég, megfontolt cselekvés és kitartás szükséges - hangsúlyozta a megemlékezés szónoka.