Titoktartási része is van azoknak a támogatási szerződéseknek, melyek alapján összesen hatszázmillió forintos támogatást adott a kormány három szakszervezeti szövetségnek, és három munkaadói szervezetnek – írja a hvg.hu. A Miniszterelnökség 100-100 millió támogatásban részesítette a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét, a Munkástanácsok Országos Szövetségét, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligáját. 

Szintén 100-100 millió forintot kapott három munkáltatói szervezet: a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége- írja a hvg.hu. Az Orbán-kabinet a tavaly májusban megszüntetett Országos Érdekegyeztető Tanács helyett kreálta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát, Wimmer János MGYOSZ-főtitkár szerint a mostani támogatás hasonló ahhoz, amit korábban is kaptak az érdekegyeztetésre. 

A pénzt az év végéig a közbeszerzési törvény szabályai szerint használhatják fel, a Miniszterelnökség ehhez még annyit közölt, hogy "a kedvezményezett köteles a támogatási összeg fel nem használt részét visszafizetni." Az érintetteket érheti ugyan olyan kritika, hogy "megvette őket a kormány", de "ha így nézzük, akkor szinte mindenkit lekötelezetté tesz valamilyen formában" - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének főtitkára, hiszen a körből csak a Borsik János vezette Autonóm Szakszervezetek Szövetsége maradt ki. 

 A pénz felhasználásáról Palkovics Imre annyit mondott, "terveink között szerepel szakmai anyagok és tanulmányok, valamint gazdasági szervezetek megismerését segítő kiadványok készítése, előadások, konferenciák szervezése, továbbá felmérések összeállítása a gazdaság versenyképességének feltérképezése érdekében”. A pénzből fizethetik ugyanakkor a tagdíjat is különböző nemzetközi szervezetekben. Az MSZOSZ főtitkára, Pataki Péter a hvg.hu-nak a titoktartási kötelezettségről annyit mondott, az általánosságokat tartalmaz, de "először ő is nagyon meglepődött ezen a kitételen". Azt sajnálta, hogy az autónomok nem kaptak pénzt, mint mondta, ezzel a "politikai döntéssel nem értettek egyet". 

A titoktartási nyilatkozatról a Miniszterelnökség a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a "felek kötelesek a tudomására jutott minősített adatot képező információkat megőrizni, azok tekintetében őket büntetőjogi felelősség terheli. Egyéb – minősített adatnak nem minősülő – bizalmas információk átadására vagy nyilvánosságra hozatalára egyik fél sem jogosult, kivéve a szerződés lényeges tartalmi elemeire. Más, a szerződéssel kapcsolatban keletkezett titok és egyéb, a teljesítés során keletkezett bizalmas információk tekintetében a hatályos jogszabályok által előírt rendelkezések alapján kell eljárni." hvg.hu