A román Országos Diszkriminációellenes Tanács állítása szerint 18 településen csak román nyelven lehet olvasni a közérdekű információkat.

A tanács nem akar büntetni, de felszólították a hivatalokat, pótolják a hiányosságot. A prefektúra, az ügyészség, a bíróság, a rendőrség, a számvevőszék, a vám és adó hivatal és a nyugdíjpénztár kapott a napokban felszólítást a diszkriminációellenes tanácstól. Az intézményekben két nyelven, románul és magyarul is ki kell írni a közérdekű információkat.

Lényegében arra figyelmeztettük a hatóságokat, hogy ezt a törvényt be kell tartani – mondta a Duna TV Híradójának Haller István, a diszkriminációellenes tanács igazgatótanácsának tagja.
Törvényt sértett a hírszerzés, és a hadsereg is, de őket még nem szólították fel. A Civilek Háromszékért Szövetség vezetője szerint a lakosságnak is van feladata: minél több helyen igényeljék, hogy az anyanyelvükön intézhessék az ügyeiket. A jogi osztályok vizsgálják a diszkriminációellenes tanács felszólítását, de csak később nyilatkoznak az ügyben.

Duna Tv, Híradó