Ismét eltelt egy év, így újra elékezett az amerikai tévés Oscarnak is becézett Emmy-díjátadó ünnepség, melyen az amerikai tévés akadémia a technikai díjak múlt heti kiosztása után most a legfontosabb díjakat is odaítélte a jelölteknek.


Mind a technikai, mind a legfontosabb, tegnap kiosztott díjak közül az HBO kapta a legtöbb elismerést, megelezőve ezzel a CBS csatornát. Az HBO 17 technikai díjat gyűjtött be még múlt héten, és ehhez jön hozzá a tegnap kapott hat díj (összesen 23 díj) míg a CBS 13 szobrot kapott a kreatív Emmy-n, amit tegnap további három díjjal gyarapított (összesen 16 díj). Az idei év legsikeresebb sorozata a Trónok harca lett, igaz, csak a kreatív Emmy-n, a széria ugyanis mind a hat díját (művészeti rendezés, jelmezek, hangvágás, hangkeverés, vizuális effektek, smink) a technikai díjátadón szerezte. Az összesítésben szintén hat szobrot gyűjtő Homeland négyet tegnap, a főbb kategóriákból kapott meg, a harmadik helyen végző Game Change (Versenyben az elnökségért) pedig egy technikai és négy főkategóriás díjnak örülhetett.

A legfontosab huszanhat kategóriában tehát szeptember 23-án adták át a díjakat, lássuk közülük is a legnagyobb nyerteseket! A legjobb vígjátéksorozat a Modern család lett, olyan szériákat utasítva maga mögé, mint az Agymenők, a 30 Rocks, vagy az HBO új sorozata, a Girls (Csajok). A legjobb vígjátékszínésznő díját Julia Louis-Dreyfus kapta az HBO Veep (Alelnök) című sorozatából, a vígjáték kategória legjobb női mellékszereplő díja pedig Julie Bowennek jutott a Modern családból. A legjobb férfi vígjátékszínész John Cryer lett, aki Alen Harpert alakítja a Két pasi meg egy kicsiben, a legjobb mellékszereplő díját pedig a férfiaknál is a Modern család egyik színésze, Eric Stonestreet zsebelte be. 

A legjobb drámai sorozatnak járó elismerést idén a Homelandnek ítélték oda, megelőzve ezzel a Trónok harcát, a Boardwalk Empire-t, a Totál szívást (Breaking Bad) és a sokak meglepetésére – hiszen tizenhét jelölésük is volt – idén díj nélkül maradt, a korábbi években azonban ezt a kategóriát zsinórban négyszer megnyerő Reklámőrülteket. A legjobb drámai színésznő Claire Danes lett a Homelandből, míg a férfiaknál drámai kategóriában ugyancsak a Homeland színészét, Damian Lewist díjazták. A mellékszereplők közül a nőknél Maggie Smith-t jutalmazták a Downton Abbey-ből, aki a Harry Potter-filmek McGalagony professzoraként is ismerős lehet a nézőknek, a férfiaknál pedig a legjobb drámai mellékszereplő Aaron Paul lett a Totál szívásból.

A miniszériák/tévéfilmek közül az HBO gyártotta Game Change nyert, melyből a Sarah Palint megformáló Julianne Moore-t is díjazták, mégpedig a miniszéria kategória legjobb női főszereplőnőjeként. A férfiaknál ugyancsak egy ismert filmes arcot jutalmaztak, Kevin Costnert a Hatfields & McCoys című minisorozatban nyújtott alakításáért. A kategória mellékszereplőinek járó díjait Jessica Lange (American Horror Story) és Tom Berenger (Hatfields & McCoys) hozta el.

A show-műsorok közül a Comedy Central produkcióját, a The Daily Show With Jon Stewartot találták a legjobbnak, míg a reality-knél ismét az Amazing Race nyert – immár kilencedszer –, mely műsor ezzel a 2003-tól 2009-ig tartó győzelmi sorozata után most egy újabba kezdett, hiszen tavaly is ez a valóságshow kapta a legjobbnak járó elismerést. A 2010-es trónfosztó, a Top Chef most tehát lemaradt a díjról, akárcsak a Voice és a Dancing With The Stars, igaz, ez utóbbi műsor legalább a legjobb műsorvezetőnek járó díjat bezsebelte Tom Bergeronnak köszönhetően. Magyar vonatkozása is volt az idei Emmy-nek, hiszen a magyar származású komikus, Louis C. K. is kapott két díjat, egyet a Louie című vígjátéksorozat forgatókönyvéért, egyet pedig egy stand-up műsoráért.

A 64. Emmy gála nyertesinek teljes listája itt olvasható.