Szerda reggel egy csapat elszánt jegesmedve foglalta el a Gazprom moszkvai központjának a bejáratát. Az aktivisták lezárták az épület bejáratát és a kerítéshez láncolták magukat. 

Ezzel egy időben, Berlinben Greenpeace-aktivisták egy három méter magas csöpögő olaj fúrótorony modellt helyeztek el a Gazprom irodája elé. Az aktivisták mindkét helyszínen azt követelték, hogy a Gazprom hagyjon fel a sarkvidéki terveivel. Az orosz olajóriás a jövő év elején akarja megkezdeni a Pecsora-tengeren az olajkitermelést, annak ellenére, hogy a Prirazlomnaja olajfúró platformról kiderült: nincs olajkiömlés esetére szóló vészforgatókönyve. 

A Greenpeace szerint független kutatások is alátámasztják, hogy egy esetleges olajkiömlést ezen a területen szinte lehetetlen lenne feltakarítani. „A Shell és a Gazpom sarkvidéki olajfúrási tervei beláthatatlan és végzetes következményekkel járhatnak az Északi-sarkvidéken. Az egyetlen módja, hogy megakadályozzunk egy katasztrofális olajkiömlést, hogy betiltjuk ezen a sérülékeny területen az összes fúrást és védett területté nyilvánítjuk az Északi-sarkvidéket” – mondta el Stoll Barbara, a Greenpeace kampányfelelőse. 

 A megjelent hírekkel ellentétben nem jegesmedve ruhás volt az a magyar aktivista lány, akit letartóztattak. Az egyik képen látszik, hogy a kordonhoz rögzítette magát és a rendőrök próbálják elvágni a kordont, mert a láncot nem tudták hiszen az egy csőben fut.