Miután az Európai Unió szinte felszámolta a magyarországi cukorgyárakat (egyetlen cukorgyár maradt a tizenkettőből, az is osztrák tulajdonban), ezen a területen is kiszolgáltatottak lettünk, cukorbehozatalra szorulunk. Ez természetesen jócskán megdrágítja a cukor fogyasztói árát, és a minőség is rosszabb, mint a hazai gyártás idején. A kaposvári cukorgyárban is beindult a cukorrépa feldolgozása. 

Azok a cukorrépa termelők, akik közelebb vannak a horvátországi Verőcéhez, mint Kaposvárhoz, a répát átszállítják a szomszédos ország verőcei cukorgyárába. Tavaly is ez volt a helyzet, hiszen a verőcei gyár azonnal fizet, és megtéríti a fuvar és a rakodás költségeit is. Tehát a kiszállító termelő jobban jár. Tavaly Verőce 41,5 eurót fizetett tonnánként, és fizette a rakodást és a fuvart, Kaposvár 30 eurót, és amikor megérkezett az uniós kvótatámogatás, akkor további 9 eurót. 

Ez utóbbi tételre azonban a termelőknek jócskán várnia kellett. Egyszerűbb a horvátországi kiszállítás azonnali fizetés mellett. A kaposvári gyár részére biztosított a szükséges mennyiség annak ellenére, hogy a barcsi határátkelőnél jócskán dübörögnek kifelé a kamionok. Hogy ezt az idillinek mondható helyzetet Horvátország jövő évi uniós csatlakozása hogyan fogja befolyásolni, azt még persze nem lehet tudni.