Sokunk polca tele van gyógynövénnyel és fűszerrel, bár a legtöbbről azt sem tudjuk, mire valók, milyen egészségünkre gyakorolt kedvező hatásai vannak. 

Vannak olyan fűszernövények, melyek egyben gyógynövények is, hiszen egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagyban segíti szervezetünk megfelelő működését. Ha rendszeresen fogyasztunk belőlük, vagy főzünk velük, minden különösebb odafigyelés nélkül építjük immunrendszerünket. Nézzük most néhány gyógynövényt és fűszert, melyek egészségügyi hatásait következő főzés alkalmával akár már ki is próbálhatunk! 

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, gazdag magnéziumforrás. Használata: ez a népszerű olasz fűszerkeverék nagyszerűen illik a pestóhoz, fehér húsokhoz, gyümölcsökhöz vagy krumplihoz. 

Cayenne bors Csökkenti a koleszterinszintet, fájdalomcsillapító hatású, és A-vitamint is tartalmaz. Használata: mérsékelten. A csípős íz jó alap lehet ecetes alapú mártásokhoz, pácléhez, és jól működik húsokkal is. Kapor Tartalmaz vasat és kalciumot, valamint semlegesíti a rákkeltő sejteket. 

Használata: az aromás gyógynövény a legjobb lazaccal, de kiváló különféle zöldségekhez (különösen a sárgarépához és uborkához) is. Natúr joghurttal összekeverve kiváló salátaöntet készíthető vele. Koriander mag Kontrollálja a vércukorszintet, a koleszterinszintet és a szabadgyök termelést. Használata: a mag nagyon jól illik levesekhez, halakhoz és füstölt húsokhoz, így például a füstölt pulykához. Jól illik a köményes ételekhez is. 

Rozmaring Rostot, vasat, kalciumot tartalmaz. Segíti a vérkeringést, és javítja az emésztést. Használata: kiváló különböző sült húsokhoz (pl. csirke, sertés és lazac), de kiváló mártások ízesítésére is. Íze jól illik a paradicsomhoz, a spenóthoz és a gombához. 

Zsálya Antioxidáns hatású növény, és javítja a memóriát. Használata: az enyhén borsos ízű zsálya nagyszerű édes gyümölcsökhöz és zöldségekhez. Az almával páratlan párosítást ad. Kakukkfű Két teáskanál kakukkfű, több mint a felét tartalmazza a napi K-vitamin szükségletnek, mely védi a sejtmembránokat. Használata: használhatjuk babos, tojásos és vega ételekhez. 

Próbáljuk ki bárányhoz is. Petrezselyemmel jól kombinálható. Kurkuma Kiváló mangán-, vas, és B6-vitamin-forrás. Antioxidáns-tartalma kiemelkedő. Használata: ezt a színes fűszert leggyakrabban curryhez használják, de keverhetjük zöldségekhez és rizshez is. Petrezselyem K-, C- és A-vitaminokat, valamint folsavat tartalmaz. Kiváló a téli megerősítéshez. Használata: ez a sokoldalú fűszer kiváló tészta ételekhez, hal és csirke mellé, vagy burgonyához keverve. Ha szeretjük az ízét, adjuk hozzá minden ételünkhöz. 
Forrás: hazipatika.com