(MTI) - Ingyenesen látogatható és a szokásosnál tovább nyitva tartó kiállítóhelyekre, valamint a települések épített örökségét, kisebbségek hagyományait bemutató sétákra is hívják az érdeklődőket a hétvégén Baranyában, a kulturális örökség napjain.

Pécsen a város kulturális és közművelődési intézményeit működtető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. kéthetes eseménysorozatot szervezett a baranyai megyeszékhely épített és szellemi örökségének bemutatására. A szeptember 7-én kezdődött, immár hagyományos Örökség fesztiválon 72 programon mintegy 600 fellépő várja a látogatókat.
Szombaton és vasárnap este belépőjegy váltása nélkül tekinthető meg a Zsolnay Mauzóleum, a Rózsaszín Zsolnay, a Zsolnay gyár- és családtörténeti kiállítás, a Gyugyi-gyűjtemény és a Bóbita Bábszínház tárlata, továbbá az ókeresztény emlékhelyeket bemutató Cella Septichora Látogató Központ. Szombaton néhány órára a középkori egyetem felújított épülete is megnyitja kapuit a látogatók előtt.
A Pécsi Tudományegyetemnek köszönhetően Magyarország első nyilvános könyvtára, a Klimo Könyvtár is fogad látogatókat.
A városban emellett érdekes, izgalmas séták indulnak a hajdan volt híres épületek, püspökök munkásságának és annak megismerésére, miként járult hozzá a zsidóság, valamint a török hódoltság után betelepülő német lakosság Pécs városképének, kulturális életének alakításához.
Pécsről autóbuszos kirándulást szerveznek a kisjakabfalvi Konrád-ház, a nagytótfalui Iskolamúzeum és a nagyharsányi szabadtéri szoborpark megtekintésére.
Mázán az Árpád-kori kolostor régészeti munkáinak helyszínére, Bólyban a Batthyány-Monteuovo Mauzóleumba látogathatnak el, Pécsváradon éjszakai vársétán és templomos körsétán vehetnek részt az érdeklődők.