Már csak napok vannak hátra a híres kanizsai dödölle
fesztiválig. A város apraja, nagyja készül a rangos eseményre. Az asszonyok
főzik már a lisztes vizet, de nem ám a dödölléhez, hanem a kellékeknek.
Gyolcs fehér, ropogósra vasalt keményített kötényben illik megjelenni a
versenyen, és hiába lehet kapni készen keményítőt, a lisztes víznél nincs
tartósabb ma sem. Ha megkérdezik a kanizsai asszonyokat, ki tud legjobb
dödöllét főzni, senki nem mondja, hogy a szomszédasszony, mert az errefelé
természetes, hogy mindig a megkérdezett. Negyvenhárom éve élek a városban.
Sokáig nem tudtam miről beszélnek, ha meghallottam az étel nevét, pedig a
magyar konyha tájjellegű étke. Egyszer kellett megkóstolnom, hogy megszeressem.
Véleményem szerint nehéz fizikai állóképességet igényel az elkészítése, bár
egyszerűnek tűnik. Szemlesütve megvallom, azért nálunk a szomszédasszonyé
sokkal jobb. Nem csigázom tovább az érdeklődést, íme, a recept.
3-4 nagy fej összevágott vöröshagymát zsírban vagy olajban
aranybarnára és ropogósra pirítunk, enyhén sózzuk. Szűrőkanálban tartjuk a tálalásig, hogy
lecsepegjen róla a zsiradék, és meg ne puhuljon.
Vegyünk egy kiló szét fővős krumplit. Hámozás, tisztítás után
vékony karikára vágjuk és feltesszük annyi sós vízben főzni, hogy éppen csak
ellepje. Amikor puha, pépesre törjük. Lassanként, mindig csak egy marékkal, lisztet
szórunk bele és simára keverjük. Ezt addig folytatjuk, ameddig kétemberessé nem
válik. Ez azt jelenti, hogy egyik a lábast fogja, a másik szórja a lisztet és fakanállal keveri belegebedésig. Az egyre nehezebben kavarható
masszát addig kell főzni, ameddig el nem válik az edény oldalától.
Ekkor eloltjuk a gázt, és hagymás zsírban (olajban)
mártogatott evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk belőle, serpenyőbe, vagy
tepsibe és mindkét oldalát kérgesre sütjük. Meleg tejföllel nyakon öntjük,
tetejére ropogós hagymát szórunk tálaláskor. Aki szereti a juhtúróval, vagy
sült szalonnával megbolondíthatja…
Jó étvágyat kívánok hozzá!
http://www.programturizmus.hu/tdestination-kanizsai-bor-dodolle-fesztival-nagykanizsa.html
Rendkívül gazdag 2 napos programmal várják a vendégeket!
http://www.programturizmus.hu/tdestination-kanizsai-bor-dodolle-fesztival-nagykanizsa.html
Rendkívül gazdag 2 napos programmal várják a vendégeket!
Fotók: saját
Lélek Sándorné Gizella
Lélek Sándorné Gizella
0 Megjegyzések