Már csak napok vannak hátra a híres kanizsai dödölle fesztiválig. A város apraja, nagyja készül a rangos eseményre. Az asszonyok főzik már a lisztes vizet, de nem ám a dödölléhez, hanem a kellékeknek. Gyolcs fehér, ropogósra vasalt keményített kötényben illik megjelenni a versenyen, és hiába lehet kapni készen keményítőt, a lisztes víznél nincs tartósabb ma sem. Ha megkérdezik a kanizsai asszonyokat, ki tud legjobb dödöllét főzni, senki nem mondja, hogy a szomszédasszony, mert az errefelé természetes, hogy mindig a megkérdezett. Negyvenhárom éve élek a városban. Sokáig nem tudtam miről beszélnek, ha meghallottam az étel nevét, pedig a magyar konyha tájjellegű étke. Egyszer kellett megkóstolnom, hogy megszeressem. Véleményem szerint nehéz fizikai állóképességet igényel az elkészítése, bár egyszerűnek tűnik. Szemlesütve megvallom, azért nálunk a szomszédasszonyé sokkal jobb. Nem csigázom tovább az érdeklődést, íme, a recept.
3-4 nagy fej összevágott vöröshagymát zsírban vagy olajban aranybarnára és ropogósra pirítunk, enyhén sózzuk. Szűrőkanálban tartjuk a tálalásig, hogy lecsepegjen róla a zsiradék, és meg ne puhuljon.
Vegyünk egy kiló szét fővős krumplit. Hámozás, tisztítás után vékony karikára vágjuk és feltesszük annyi sós vízben főzni, hogy éppen csak ellepje. Amikor puha, pépesre törjük. Lassanként, mindig csak egy marékkal, lisztet szórunk bele és simára keverjük. Ezt addig folytatjuk, ameddig kétemberessé nem válik. Ez azt jelenti, hogy egyik a lábast fogja, a másik szórja a lisztet és fakanállal keveri belegebedésig. Az egyre nehezebben kavarható masszát addig kell főzni, ameddig el nem válik az edény oldalától.
Ekkor eloltjuk a gázt, és hagymás zsírban (olajban) mártogatott evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk belőle, serpenyőbe, vagy tepsibe és mindkét oldalát kérgesre sütjük. Meleg tejföllel nyakon öntjük, tetejére ropogós hagymát szórunk tálaláskor. Aki szereti a juhtúróval, vagy sült szalonnával megbolondíthatja…
Jó étvágyat kívánok hozzá!

http://www.programturizmus.hu/tdestination-kanizsai-bor-dodolle-fesztival-nagykanizsa.html
 Rendkívül gazdag 2 napos programmal várják a vendégeket!




Fotók: saját

Lélek Sándorné Gizella